Man Rayeva Le Violon d’Ingres mogla bi postati najskuplja fotografija ikad prodana

Rayeva poznata Le Violon d’Ingres priprema se za ulazak u povijest kao najskuplja fotografija ikad prodana na aukciji. Crno-bijela slika, koju je 1924. snimio američki nadrealistički umjetnik, pretvara žensko nago tijelo u violinu, što je zaista jedna od prepoznatljivijih fotografija prošloga stoljeća.

Man Ray (Foto: Joseph McKeown/Express/Getty Images))

Očekuje se da će originalni otisak remek-djela, koji se naširoko smatra najpoznatijim djelom Mana Raya, isplatiti između 5-7 milijuna dolara kada bude stavljen pod čekić u Christie’su u svibnju – što je najveća procjena za jednu fotografiju u povijesti aukcija, prema u aukcijsku kuću.

Man Ray, rođen kao Emmanuel Radnitzky, živio je od 1890. do 1976. godine. Bio je ključni član pokreta dadarealizma i nadrealizma, a Darius Himes, međunarodni voditelj fotografije u Christie’su, u izjavi je nazvao fotografiju “jednom od najikoničnijih djela 20. stoljeća”.

“Ova očaravajuća nadrealistička slika rezultat je jedinstvenog i ručno manipuliranog procesa mračne komore.”

Dodao je i to da je doseg i utjecaj slike, istodobno romantične, tajanstvene i razigrane, takav da zaokuplja umove stručnjaka gotovo 100 godina. “Kao fotografsko djelo, ono je bez presedana na tržištu.”

Trenutni rekord za fotografiju prodanu na aukciji drži Rhine II Andreasa Gurskyja, koju je Christie’s prodao za nevjerojatnih 4,3 milijuna dolara 2011. godine, a hoće li biti srušena s trona, saznat ćemo uskoro.

 

Foto: Dan Kitwood/Getty Images