Na tragu velikih promjena na tržištu rada koje se tiču samih modela kako radimo i kako ćemo raditi, ali i velikih prekretnica koje mnogi rade u svojim životima, zbog čega je ova era dobila naziv The Great Resignation, prikupili smo na jednom mjestu neke od najpopularnijih besplatnih online tečajeva koji se mogu pronaći na internetu

Bilo da zbog dodatnog vremena koje ste dobili radom od kuće (naravno, ako znate njime dobro upravljati!) ili ste se odlučili na jedan veliki korak u svom životu, dodatnog znanja nikad naodmet. Zato smo na jednom mjestu pokušali prikupiti neke od najzanimljivijih online adrese gdje možete pronaći konkrentne i smislene tečajeve i usavršiti ono što vas (doista) zanima. Bilo da se radi o programiranju, povijesti, jezicima… Evo par preporuka. Pa makar da ih bookmarkate. S obzirom na to da su među njima i online tečajevi s certfikatom, nikad ne znate kad bi vam ova lista mogla zatrebati. 

Duolingo

Ovo je vjerojatno svima jako dobro poznata adresa gdje možete besplatno i priznajemo, na vrlo zabavan i kvalitetan način osvježiti, ili čak i naučiti, novi strani jezik.  Online tečaj engleskog, španjolskog, talijanskog pa i japanskog, na zavidnoj su razini a nije naodmet niti to da je Duolingo vjerojatno prvak u alatima kojima raspolaže kako ne bi izgubio vaš interes za učenje i kontinuirano vas motivirao. 

EdX

Ova stranica na jednom mjestu okupljanja neka od najpopularnijih predavanja na svijetu koja se mogu pronaći u bespuću interneta, a među njima se može pronaći i pregršt besplatnih. Ne znate jeste li raspoloženi za arhitekturu, politiku ili umjetnost? Nema veze, ova stranica ima sve. 

Class Central

Baš kao i njemu sličan EdX, i ova stranica na jednom mjestu okuplja predavanja iz raznih područja, pa ćete tako tu pronaći predavanja iz programiranja, jezika, analize podataka, fizike, biologije, ekonomije, psihologije… Što god vam padne na pamet. 

Busuu

Ovaj tečaj je specifičan jer je razvijen korištenjem Zajedničkog europskog referentnog okvira (CEFR), međunarodno priznatog standarda za kreiranje lekcija iz stranog jezika. Tako da se ovdje mogu pronaći online tečajevi s certifikatom: učenjem stranog jezika preko ove stranice možete steći znanje jezika od razine A1 do B2.

Coursera

Ovo je vjerojatno najpopularnija stranica za pronaći tečaj koji vas zanima i ne bez razloga. Intuitivna, pregledna, bogata predavanjima, Coursera je odlična startna pozicija u potrazi za predavanjima iz poslovnih procesa, informatičke tehnologije, društvenih znanosti, stranih jezika… Uz to, tu ćete na vrlo pregledan način moći pronaći i predavanja putem kojih možete dobiti cetifikate pa i diplome a sve online!

Memrise 

Ova stranica za učenje jezika je toliko kvalitetno napravljena da su joj zadovoljni korisnici priskrbili priznanje Google Play Awards za najbolju aplikaciju! Nema drugo nego da je isprobate. 

Open Culture

Ako vas zanima kultura, ova stranica je mjesto za vas. Osim kulture tu ćete pronaći i mnoge druge kategorije koje ćete zavoljeti, ali među najpopularnijima su svakako predavanja iz umjetnosti, arheologije, povijesti i fotografije.

Code Academy

Za razliku od većine s liste, ova adresa namijenjena je konkretno onima koji žele naučiti programirati. U 8 godina koristilo ga je preko 50 milijuna ljudi u 190 zemalja, a preko njega možete naučiti izrađivati web stranicu ili naučiti kako se analiziraju podaci.

Udacity

Ako vas zanima IT industrija, ovdje ćete pronaći predavanja iz programiranja, cyber sigurnosti, analize podataka, umjetne inteligencije itd, a posebnost je i to što ovdje možete angažirati mentora. Osim što će vas voditi kroz učenje i biti na raspolganju kako bi vam razjasnio sve nejasnoće, bit će i svojevrsna motivacija. Svakako preporučujemo.

Free Photoshop Essentials

Znanje Photoshopa je još jedna vještina koju je dobro imati u današnje vrijeme. U kojem god smjeru krenuli, velike su šanse da ćete pomisliti kako bi bilo dobro to znati, ali svakako je zanimljivo i usavršiti ga za novu karijeru ako vas zanima kreativa i dizajn. A ova adresa je dobar start.

PLUS!

Udemy – online tečajevi s certifikatom

Iako Udemy nije među besplatnim online predavanjima, dobro ga je škicnuti jer se ovdje može naći na tisuće odličnih predavanja od kojih za mnoge dobite certifikate. A pazite, radi se o predavanjima koji se kreću od kodiranja, financija, fotografije do toga da tu možete pronaći čak online tečaj geliranja noktiju ili online tečaj za dadilje.