Kako ide rad od doma? Ako osjećate da ludite ili da vam samo pada produktivnost, ne brinite, imamo nekoliko savjeta

Nakon dva mjeseca lockdowna i prisilnog rada od kuće diljem svijeta, velike kompanije poput Twittera i Facebooka, ali i one puno manje, zadovoljne produktivnošću obznanile su kako će nakon krize svojim zaposlenicima omogućiti rad na daljinu. U početku su neki od nas odmahivali rukom “Ma neće to još dugo”, međutim, čini se da je rad od doma nešto što bi moglo ostati kao normala čak i nakon pronalaska cjepiva i pandemijske krize. I to “čini se” više naginje “sigurno će” ako bacite oko na kakvo istraživanje.

Primjerice, ono koje je proveo američki analitičar i autor Jeremiah Owyang na svom Twitteru pokazalo je kako bi 44 posto radnika pristalo na smanjenje plaće za 10 posto ako bi to značilo da mogu raditi od kuće.

Premda ovo nije službeno ni znanstveno istraživanje, ipak daje blagi uvid u današnji mindset radne snage, odnos sektora na tržištu, ali daje i do znanja kako je promjena načina na koji radimo vrlo izgledna, posebno ako u obzir uzmemo milenijce kao generaciju koja trenutačno dominira tržištem rada, a koja teži upravo ka fleksibilnom načinu rada. Pa zato, ako je rad u papučama nešto čemu težimo, kako svakodnevno biti produktivan, i ne izgubiti povjerenje poslodavaca? Donosimo nekoliko pravila!

Držite se uredskog rasporeda

Kako biste i dalje percipirali rad od kuće kao ono što jest – RAD od kuće, nastavite se držati rasporeda koji ste imali. Primjerice, dizanje u 6.30, tuširanje, ispijanje kave, doručak to jest cjelokupno “ja-vrijeme”, i zatim početak rada u 8 h. Pauza, zdrav ručak, pauza i nastavak rada do 16 h.

I to nije samo zbog ispunjenja radne kvote. Rad od doma može ići u oba smjera – možda nismo produktivni, a možda se teško maknemo od laptopa do 19 navečer. Jer, “posla uvijek ima”, znamo, znamo.

Budite u komunikaciji s kolegama

Naravno da ćete biti u komunikaciji s kolegama kada se radi o poslu, ali nemojte zaboraviti i one male razgovore koji služe za razvoj bliskosti, osjećaja pripadanja timu ili razumijevanju zašto netko ovaj čas ipak ne stiže odraditi  onaj dio posla. Napravite Whatsapp grupe, pa za vrijeme pauze pošaljte kakvu opuštenu poruku, pitajte ih kako je njima i  kako se snalaze, a barem jednom tjedno se priključite na Zoomu i zajedno poručajte za vrijeme radnog vremena. 

Logitech streamcam, 1.199 kn
Logitech slušalice G7333, 1.179 kn

Za bilo kakve sastanke predlažemo uložiti u dobru kameru i slušalice kako bi druženje bilo što ugodnije.  Ako imate još bliži odnos, zašto ne biste odvojili  barem jednom mjesečno za nalaženje u opuštenom okruženju?

Ne zaboravite uložiti u kvalitetne alate

Bilo da ste oduvijek radili od doma, radite jedan tjedan doma – jedan tjedan posao ili ste po novom čitavo vrijeme doma, u svakom trenutku morate imate jednako kvalitetne alate za rad. Ako i nemate poslodavca koji će vam priuštiti još jedan set alata, jer primjerice, nemaju svi latop na poslu već stolni kompjuter, važno je za vaše zdravlje da si priuštite kvalitetetna sredstva za rad. 

Logitech Pebble bežični miš, 119 kn
Logitech K 380 bežična tipkovnica, 399 kn

Od stola, stolice, ekrana, tipkovnice do miša. Zaboravite na to da vas kuhinjska stolica može služiti osam sati, kao i da možete posuditi gamerski miš od sina. 

Uredite prostor za rad

Da, da, znamo da ste to već pročitali puno puta, ali ovo je možda i najvažnija stavka s liste koja će vam olakšati točke 1 i 3. Teško je imati organizirano vrijeme ako vas smetaju djeca, kućni ljubimci, ako nemate udoban prostor, ako nemate dosta prirodnog svjetla, ako imate previše buke izvana…

To su sve stvari na koje inače paze (kvalitetni) poslodavci i nije bez razloga. Kako biste mogli produktivno odraditi svojih osam sati, morate si napraviti svoju malu radnu oazu, ured po svom guštu. Naš prijedlog je da zauzmete najtiši dio stana u kojem ima prirodnog svijetla te ga uredite sa što manje detalja i okrenete prema zidu.

Asperup stolica Jysk, 750 kn
Bortberg, 69 kn

 

Hedera Helix, 19 kn

Bitno je da imate što manje stvari koje vam odvlače pozornost. Uz to, uložite u kvalitetnu stolicu ili barem dobar jastuk za sjedenje i/ili leđa!

Zaboravite na pidžame

Naravno da ovo ne znači da morate obući svoju najbolju suknju i košulju i imati full make-up ali stručnjaci se slažu u jednom – držite se svoje radne rutine, a ona uključuje i oblačenje “radne” odjeće. Iako su trenirke i pidžame udobnije, morate svoj mozak prebaciti u radni dio dana, a to je najlakše napraviti spremanjem za ured. 

flash!

Kako biste bile spremni za izazove koji vas čekaju od ove jeseni radom od doma, zamolili smo Logitech za dva bitna saveznika – kvalitetan miš i tipkovnica. Logitech nam je odgovorio s dva odlična komada na koja smo već sami bacili oko pri izradi članka – bežičnim Pebble M 350 mišem i bežičnom K 380 tipkovnicom. Jednostavni, lagani, tihi, definitivno će vam rad za kompjuterom učiniti još ugodnijim! Možete ih probati osvojiti na našem Facebook profilu.