Global Destinations Sustainability Index ovih je dana objavio svoju uvaženu listu najodrživijih svjetskih gradova, a u top 30 našle su se brojne skandinavske metropole. Listu uvjerljivo predvode švedski Göteborg koji je na prvom mjestu, norveški Bergen i danski Kopenhagen.

GDS-indeks je program poboljšanja učinaka kako bi se turizam i gradska događanja učinili održivijima. Prikazuje hrabre, odvažne i pionirske gradove, mjesta i regije koji prepoznaju hitnu potrebu za regeneracijom, radeći zajedno na razvoju destinacija u kojima ljudi, mjesto i planet mogu cvjetati.

Kopenhagen

Prema Global Destinations Sustainability Indexu, održivost se ne odnosi samo na okoliš i na brigu prema planetu koja je bitna za osiguravanje održive budućnosti. Jednako važni kriteriji su i zdravo društvo i politički sustav. Procjenjujući mjesta na temelju 70 pokazatelja koji variraju od emisija CO2 i kvalitete zraka do političke korupcije i nezaposlenosti, GDS indeks daje odredištima postotak ‘ocjene održivosti’, a odlučivanje je vrlo složeno i višestruko.

Temeljito i složeno istraživanje ovih je dana dalo rezultate po pitanju najodrživijih gradova u 2022. godini i ne treba nas začuditi da su se na samom tronu redom našli Skandinavci. Göteborg, Bergen i Kopenhagen čine top 3 najodrživijih, a listu još čine i Aalborg, Stockholm, Aarhus, Helsinki i mnogi drugi… Cijelo izvješće pogledati i istražiti možete ovdje.

Foto: Unsplash