Ovo je definitivno period kada možemo do mile volje eksperimentirati s namirnicama i odvažiti se u kuhinji na isprobavanje nečeg novog

Jedna od najomiljenijih proljetnih namirnica svakako je zelena šparoga koja se sada može naručiti u svakom drugom OPG-u čime pomažemo domaćim poljoprivrednicima i našem tijelu koje će nam biti zahvalno kad ih unesemo u organizam.

Danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica na svijetu zbog svojih nutritivnih svojstava i minimalnog kalorijskog sastava, a nekoć su se nazivale “carskim povrćem’”, kad su u rimsko doba podanici odlazili u berbu šparoga za careve. Ako ste razmišljali o reduciranju prehrane i promjene načina života, šparoge su nešto što svakako trebate uvrstiti, jer jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije, a kada je nutritivni sastav u pitanju, mlade biljke sadrže 90 % vode, nešto vitamina C i E, te su bogate vitaminima A, B i K. Također, obiluju željezom, fosforom, kalcijem i aminokiselinama. U nastavku otkrijte načine na koje možete koristiti šparoge u svojoj kuhinji.

Omlet sa šparogama i kozicama

Sastojci:
• buketić šparoga
• 5 jaja
• 300 ili 400 grama kozica
• češnjak i luk vlasac

Priprema:
Odlomite drvenasti dio sa šparoga (samo ih savinite i puknut će same gdje treba), odlomite vrhove i stavite ih na stranu. Ostatak samljeti mikserom. U zdjeli pomiješajte jaja, dodajte malo soli i papra te po želji mediteranske začine. Mljevene šparoge dodajte jajima i promiješajte. Prije nego stavite peći, kozice stavite na maslac i ispecite ih uz jedan režanj češnjaka. Dodajte to jajima i sve izlijte u vruću tavu koju ste prije toga premazali maslacem. Kad je pečeno s jedne strane, poklopite tanjurom i prebacite pa u tavu stavite stranu koja se još nije ispekla. Kratko pecite i na toj strani i vaše jelo je gotovo.

Gratinirane šparoge sa sirom 

Sastojci:
• 500 g šparoge, divlje
• 50 g gouda punomasni
• 2 žlica peršin, list
• sol

Priprema:
1. U slanoj proključaloj vodi skuhati šparoge dok ne omekšaju.
2. Ocijediti ih, staviti u podmazanu vatrostalnu posudu, posuti istruganim sirom i peći u pećnici dok se sir ne rastopi.

Kremasta juha od šparoga

Sastojci:
• 500 grama svježih šparoga
• 60 grama maslaca
• 1 povrtna juha iz kocke
• 250 ml mlijeka
• 1 dl vrhnja za kuhanje
• 1 žlica škrobnog brašna
• muškatni oraščić
• sol

Priprema:
Operite šparoge, narežite ih na trećine i stavite ih kuhati u vruću vodu. U vodu prije toga stavite dvije žličice soli i jednu žličicu šećera. Ako kuhate bijele šparoge trebat će im oko 15 minuta, dok će za zelene 10 minuta biti dovoljno. Vrhove šparoga izvadite i stavite na stranu, a ostatak izmiksajte mikserom da smjesa bude mekana. Na to dodajte maslac, mlijeko, povrtnu kocku i malo soli. Pomiješajte. U manjoj zdjelici pomiješajte malo vode u kojoj su se kuhale šparoge, 1 žlicu škrobnog brašna i 1 dcl vrhnja za kuhanje. Kad ste pomiješali dodajte to u lonac u kojem će se kuhati juha. Kuhajte dok juha ne zavrije pa dodajte i narezane šparoge koje su se u međuvremenu ohladile. Po želji začinite s malo muškatnog oraščića i solju. Kuhajte još malo dok se narezane šparoge ugriju. Na kraju dodajte malo svježe nasjeckanog peršina pa maknite s vatre. Po želji juhu možete ukrasiti s kockicama preprženog kruha.

OSTALE RECEPTE POTRAŽITE NA LJEPOTAIZDRAVLJE.HR