Slavni restoran u Kopenhagenu Noma, koji je pomogao definirati žanr fine dine kuhinje te na tanjure donio pravu kulinarsku revoluciju, a i vlasnik je tri Michelinove zvjezdice te je još 2021. proglašen najboljim restoranom na svijetu, najavio je zatvaranje u 2024.

Nakon što su pandemijske godine bile izrazito teške za ugostiteljstvo, Noma je u međuvremenu ostvarila nekoliko svojih pop-up verzija u Japanu, Meksiku i Australiji, no čini se kako se nije uspjela vratiti na održivi put do prije krize. Ovog su puta iz restorana poslali obavijest o finalnom zatvaranju 2024. godine. “Da bismo nastavili biti Noma, moramo se promijeniti”, stoji u priopćenju na web stranici restorana. “Zima 2024. bit će posljednja sezona Nome kakvu poznajemo.” A nakon što restoran zatvori svoja vrata ovaj posljednji put, Noma će se transformirati u laboratorij hrane s punim radnim vremenom u kojem će se tim posvetiti inovacijama i razvoju okusa, a svoje će proizvode dijeliti šire nego ikad prije, kažu u priopćenju. Pretpostavlja se da će Noma postati inovativni igrač u svijetu prehrambenih proizvoda, a što će taj koncept sve podrazumijevati tek ćemo vidjeti.

Nomu su 2003. otvorili Claus Meyer i René Redzepi i kroz restoran su uveli stil kuhanja poznat pod nazivom New Nordic, oslanjajući se na lokalne namirnice koje se često moraju mukotrpno pronalaziti i pripremati. Ovi radno intenzivni procesi i iscrpni rasporedi potrebni za njihovu pripremu jednostavno ne mogu koegzistirati s poštenim, ravnopravnim i humanim radnim praksama, rekao je Redzepi za The New York Times. “To je neodrživo”, rekao je. “Financijski i emocionalno, kao poslodavac i kao ljudsko biće, to jednostavno ne funkcionira.”

Foto: Noma