Upravo je završio Tjedan mode u Londonu, a mi smo izdvojili pet kolekcija koje su nas najviše oduševile.

London Fashion Week najmanje je komercijalan od 4 glavna tjedna mode, na njemu nećete vidjeti mnogo mega brendova (jedini takav koji je na rasporedu je Burberry), već manje modne kuće koje možda nisu razvikane kao Prada ili Gucci, ali nikako ne zaostaju u kreativnosti.

LFW također neće iznjedriti važne trendove kao što će Milano ili Pariz, ne pratimo ga zbog tog razloga. Ovdje dizajneri slijede svaki svoju estetiku, u Londonu je moda više umjetnost nego business (iako naravno niti manji brendovi nisu pošteđeni financijske strane). Zato mnogi od njih, bez financijske pomoći velikih grupa često ne izdrže borbu s većim modnim markama, pa moraju odustati. Ove sezone vidljiv je izostanak omiljenog Christophera Kanea koji je zbog financijskih problema trenutno zatvorio svoj brend.

Što smo ipak vidjeli? Genijalni JW Anderson opet se igrao zanimljivim formama i neočekivanim materijalima: neki komadi izrađeni su ni više ni manje nego od plastelina! Srpsko-britanska dizajnerica Roksanda Ilinčić je novu kolekciju prikazala u Barbican centru te se prvi puta inspirirala kulturom i nasljeđem zemlje iz koje dolazi. Nova nada modne scene Priya Ahluwalia svoju je kolekciju posvetila talentiranim ljudima koji su pali u zaborav, a svoje istraživanje, kao i reviju, organizirala je  u Britanskoj knjižnici. Omiljeni Richard Quinn prikazao je sjajnu kolekciju prepunu romantičnih haljina i cvjetnih uzoraka po kojima ga poznajemo i posvetio ju nedavno preminulom ocu. Burberry pak, u drugoj kolekciji pod vodstvom Daniela Leea, prikazao je zanimljive reinterpretacije kultnog balonera, kao i haljine izvezene cvjetnim uzorkom u stilu goblena.

U nastavku pogledajte najbolje lookove top  5 kolekcija s Tjedna mode u Londonu!

JW Anderson

Roksanda

Ahluwalia

Richard Quinn

Burberry

Foto: Profimedia