Ususret prvoj epizodi dokumentarne serije “Dulum zemlje”, popričali smo kratko s protagonistom epizode Alešom Winklerom, bivšim odvjetnikom koji danas proizvodi vrhunski sir dvadesetak kilometara od Pule

Nova dokumentarna serija “Dulum zemlje”, koja se od 9. svibnja emitira na HRT-u, upoznaje nas s onom stranom Hrvatske koja unatoč brojnim teškim izazovima, neumorno čine našu zemlju uspješne, inovativne i ekološki održive poljoprivrede.

U svakoj od četiri epizode prve sezone dokumentarca upoznajemo vizionare koje ulažu svoje vrijeme, trud i resurse kako bi otkrili i bili uspješni u pojedinim granama poljoprivrede. Saznajemo o filozofiji života na zemlji i od zemlje, izazovima, problemima, ustrajnosti, naporima, važnosti obiteljske podrške, i, konačno, zadovoljstvu koje sva emocionalna, intelektualna i financijska ulaganja donose tim ljudima i posljedično njihovoj zajednici.

Aleš Winkler, nekad ljubljanski odvjetnik, prvi je protagonist ovog zanimljivog serijala u četiri nastavaka. Kupio je stanciju Kumparička, zapušteno imanje čija povijest seže do 14. stoljeća. Njegova supruga i dvoje djece zajedno s njim promijenili su domovinu, jezik i poslove zbog ideje o životu na zemlji i od zemlje. Prirodnim slijedom koraka bitne sustanarke na stanciji postale su koze, a njihova prisutnost dovela je do ideje o proizvodnji sira.

Na pitanje kako to da su u svijetu u kojem svi vole živjeti u velikom gradu, tako rečeno centru zbivanja, oni odabrali suprotno, Aleš nam kaže da je odluka nastupila sasvim slučajno i prirodno, neprimjetno. “Nismo još bili svjesni da nam se život mijenja, a on se mijenjao pred našim očima.”

“Kumparička nam se uvukla pod kožu, svi planovi, želje i mogućnosti postale su povezane s njom i poslije 5 godina dala nam je sir. Sir koji nam se dopao. I od sira naša se pozornost usmjerila na koze. Koze su posrednik, od njih to dolazi, one su zaslužne i one su tražile da se preselimo jer jedino tako to ide. I nije nam žao.”

Iako bi se isprva moglo pomisliti da su možda nastavili ili evocirali obiteljsku tradiciju sirara, Aleš nam kaže kako je njihova priča drukčija. “Sa sirom sam se susretao u delikatesi u paninu i na raznim putovanjima, ali ništa ozbiljno. Od familije nisam upoznao nikoga tko bi imao bilo koju drugu životinju osim klasičnih kućnih ljubimaca.”

“Jedna stvar vodila je ka sljedećoj. Koze sam i sam prvi put vidio iz blizine kad smo ih kupili. Bio sam zadovoljan kada su nam prodali mlade koze i jariće, jer su mi se odrasle činile sasvim druga priča. Koze smo uzeli za „čišćenje terena“ Kumparičke, a mlijeko se samo ponudilo. Mlijeko koje nitko nije želio otkupiti… i tu je došlo do „aha momenta“. Svjetlo se upalilo na kraju tunela.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kumparička (@kumparicka)

Danas na stanciji Kumparička živi dvjestotinjak koza od čijeg mlijeka u modernoj sirani svakodnevno nastaje sir od nepasteriziranog mlijeka u kojem ljudi uživaju u vrhunskim restoranima i koji Hrvatsku predstavlja u najboljem svjetlu na prestižnim sajmovima. S obzirom na to da sve više mladih sanja o ovakvome projektu, no ne usuđuju se pokrenuti, Aleš kaže kako sanjanje ne donosi nikakve obaveze.

“Sanjati je lijepo i ugodno. Ne traži akciju, djelovanje. Nekima je to dovoljno. Ne, nemam savjeta. Svatko ima svoj put, na tuđem ne trajemo dugo. Drugačije to ne ide.”

Kako je izgledao njihov početak, na koje su sve nabasale prepreke i kako izgleda jedan radni dan u obitelji Winkler, pogledajte ove nedjelje u “Dulumu zemlje”, čiji su scenaristi redatelj Filip Filković i direktor fotografije Tomislav Krnić, skladatelj Dubravko Robić, producentica Tamara Babun, a urednica Tanja Kanceljak.

 

Foto: PR