Nakon dvije godine provedbe projekta “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo”, njegovi rezultati spremni su za predstavljanje građanstvu

Ova vijest će sigurno razveseliti sve susjede koji su svojim predmetima i pričama doprinijeli virtualnom fundusu budućeg Muzeja. Tim Muzeja susjedstva Trešnjevka tijekom dvije je godine prikupljao priloge susjeda, istraživao povijest Trešnjevke, organizirao tematske ture kvartom te tražio moguće prostore i osmišljavao model upravljanja budućim Muzejem. Taj rad je kulminirao bogatim fundusom koji će se predstaviti na web stranici Muzeja.  Zbog epidemioloških okolnosti, prezentacija će se održati online, na platformi Zoom, u četvrtak 26. studenog u 18h. Iz MST-a napominju kako će zbog tehničkih ograničenja, sudjelovanje u online događanju biti omogućeno za maksimalno 100 sudionika.

Trešnjevka, kao najstariji i najveći zagrebački kvart, ima bogatu povijest koju su ispisivali prije svega radnici i radnice, doseljenici iz raznih dijelova zemlje, brojni sudionici antifašističkog pokreta te svi oni koji su na Trešnjevki živjeli, radili, školovali se i provodili svoje djetinjstvo i slobodno vrijeme.

“Svojim radom želimo sačuvati tu povijest, ali i obogatiti današnju Trešnjevku novim kvartovskim mjestom za kulturne programe, druženje i participaciju susjeda. Stoga projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” predstavlja prvi korak u pokretanju kvartovskog muzeja zasnovanog na demokratskim načelima, uključivanju zajednice i revalorizaciji baštine istisnute iz službenih narativa.” objasnila je koordinatorica projekta Dunja Kučinac. Ovaj projekt provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Više informacija potražite na web-stranici Muzeja.

 

Fotografije: Muzej susjedstva Trešnjevka FB