Posjete muzeju ili galeriji jedna su od zanimljivih aktivnosti kojima možete ispuniti svoj tjedan, a pogotovo vikend.

Od Zagreba preko Rijeke do Splita, brojne umjetničke lokacije ispunjene su interesantnim izložbama – od igračaka do autorskih monografija pa sve do propitkivanja uloga žena, razni umjetnički radovi pružaju nam kako zabavnu, tako i vrijednu edukativnu inspiraciju, nerijetko propitkujući i naglašavajući važne društvene teme.

U nastavku pronađite naš vodič kroz izložbe koje vrijedi posjetiti u narednom periodu, a možda već i ovog “produženog” vikenda.

Dvije interesantne izložbe u Galeriji Klovićevi dvori (Zagreb)

Prilikom posjete Galerije Klovićevi dvori možete spojiti uživanje u dvjema interesantnim izložbama. Naime, u tijeku je hvaljena monografska izložba Tisje Kljaković Braić, naslova “Spomenik živom čoviku”, koja donosi presjek 20-godišnjeg djelovanja cijenjene likovne umjetnice. Selekcija predstavlja njezine radove iz prve faze art brut slikarstva, kao i njezino lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže.

Spomenik živom čoviku, Galerija Klovićevi dvori

Nekoliko stepenica poviše, na drugom katu Galerije pronaći ćete i nedavno otvorenu izložbu “Sergije Glumac / Retrospektiva”, koja predstavlja radove jednog od ključnih protagonista hrvatske likovne scene u prvoj polovini 20. stoljeća. Svojim djelovanjem na različitim područjima pridonio je povijesti hrvatske grafike, grafičkog dizajna i scenografije, a danas slovi kao istaknuti predstavnik hrvatske avangardne scene 1920-ih te se opisuje i kao pionir domaćega grafičkog dizajna. Izložba kroz autorski izabrane umjetničke radove, artefakte i dokumentarnu građu predstavlja sve vrijednosne, kulturne i umjetničke dosege ovog umjetnika.

Prošećite alejom djetinjstva u Etnografskom muzeju (Zagreb)

Ukoliko još niste zavirili u aktualnu izložbu posvećenu igračkama, ovog vikend vrijedi posjetiti Etnografski muzej i doživjeti putovanje kroz povijest igračaka i igara iz fundusa Etnografskog muzeja, nastalih u Hrvatskoj i od hrvatskih autora u razdoblju od kraja 19. stoljeća do danas. Ovaj veliki izložbeni projekt pod naslovom “Igračke – djetinjstvo zauvijek” predstavljen je u lipnju ove godine te će nam do svibnja sljedeće godine biti prilika za bijeg u eru djetinjstva.

Uz interaktivne sadržaje i predimenzionirane dječje igračke iz Marije Bistrice, posjetitelji mogu uživati u mnogobrojnim kultnim crtanim filmovima kao što su Profesor Baltazar i Mali leteći medvjedi, nastalima u produkciji Zagreb filma, koji je i partner projekta. Projekt obuhvaća 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih, a sve detalje možete pronaći na službenim stranicama muzeja.

Upoznajte rad utjecajne umjetnice i galeristice Žive Kraus u MSU-u (Zagreb)

U periodu od ukupno dva mjeseca, zagrebački MSU predstavlja umjetničko stvaralaštvo slikarice Žive Kraus, kako kroz njezine crteže, pastele i ulja, tako i kroz njezin bogat i aktivan rad kao galeristice koja je u Hrvatskoj i Italiji ostavila značajan trag na izložbenoj sceni. Cijenjena umjetnica i galeristica je u Hrvatskoj niz godina vodila Galeriju Sebastijan koja je u tadašnje vrijeme postavila visoke standarde galerijskog poslovanja, a u Veneciji već 40 godina vodi galeriju Ikona u kojoj promovira umjetnost fotografije i u kojoj su izlagali brojni svjetski poznati umjetnici. Izložba traje do 12. prosinca, a sve dodatne informacije pronađite na službenoj stranici Muzeja suvremene umjetnosti.

Rodno inkluzivna tematika u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Zagreb)

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla nedavno je predstavljena izložba “Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike”, kojom se želi usmjeriti na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije. Istovremeno, autorice izložbe ovim izlaganjem propitkuju utjecaj razvoja znanosti i tehnologije (znanstvenih otkrića i tehničkih izuma) na život i društveni status žena, s naglaskom na radnu sferu. Izložba se koncepcijski oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Sastoji se od više cjelina interpoliranih u stalni postav koje postojeći izložbeni narativ dopunjuju komplementarnim, čiji je fokus izmijenjen i usmjeren na žene.

Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike

Izložba perspektivne mlade slikarice u samoborskom Bunkeru

Do kraja godine u Centru za mlade Bunker u Samoboru možete pogledati izložbu “Den·mon·štran·cjun” umjetnice Dore Kuzmić. Riječ je o mladoj perspektivnoj slikarici koja je nedavno završila studij na ALU, a ovim ciklusom slika donosi jednu mladenačku perspektivu na društveno relevantnu problematiku te se kao takva pokušava pronaći u odnosu sa svojom publikom i ostatkom afirmiranog umjetničkog svijeta. Ciklus slika “Den·mon·štran·cjun” prikazuje seriju odnosa individue s određenim prostorom unutar vlastitog nesvjesnog, odnosno intuitivnog, dovodeći u sukob fizičko i duhovno.

Radovi istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića doputovali do Siska

Putujuća izložba “Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta” u periodu kroz studeni i početkom prosinca gostuje u Holandskoj kući u Sisku. Izložba daje panoramski uvid u rad ovog istaknutog grafičkog dizajnera – od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, remiksiranih kao priča o posljednjih 120 godina ljudske povijesti, od početka 20. stoljeća do danas. Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas.

Iz povijesti ljudske gluposti - Dizajnerska povijest svijeta

Biljni svijet kao inspiracija izložbe u riječkoj Galeriji Kortil

Dvije umjetnice i dugogodišnje suradnice, Maja S. Franković i Christine Kertz, predstavile su zajedničku izložbu u riječkoj Galeriji Kortil, naslova “Vrtlarenje za svakoga”. Riječ je izložbi u kojoj spajaju ljubav prema umjetnosti i biljkama. Obje umjetnice već dulje vrijeme u svojoj umjetnosti obrađuju tematiku biljnog svijeta, što donose i u izloženim radovima te osim inspiracije, uz ovu temu ističu i terapeutsko djelovanje koje vrtlarenje može imati za pojedinca. Izložba je otvorena do 10. prosinca, a sve detalje pronađite na službenoj stranici Galerije.

Tematika ženstva na izložbi u Rijeci

U riječkoj Galeriji Juraj Klović trenutno možete posjetiti izložbu “Biti žena”, koja okuplja radove četiriju raznolikih likovnih umjetnica: Natalie Borčić Peuc, Vlaste Delimar, Yasne Skorup Krneta i Luise Ritoše. Ovom zajedničkom izložbom umjetnice se kroz svoje radove bave konceptom ženstva te društveno-političkom pozicijom Žene u patrijahalnom društvu. Izložbu možete pogledati do 3. prosinca.

Povratak Splitskog salona nakon dvogodišnje stanke

Od petka 19. studenog do 16. prosinca, različite splitske lokacije bit će obogaćene izložbama i programima 41. izdanja Splitskog salona, koji se nakon dvije godine ponovno vraća pred posjetitelje. Pod naslovom “Ne posve izgubljeni jedni za druge”, ovogodišnje izdanje kustoski potpisuje Ivana Meštrov u suradnji s Anom Janevski, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU). Ovogodišnje izdanje Salona afirmira vizualne radove, vizualna i društvena istraživanja pozvanih umjetnica, kolektiva i suradničkih organizacija koja promiču kompleksnosti feminističkih genealogija. Program će se odvijati u Multimedijalnom kulturnom centru, u Salonu Galić, Hrvatskom pomorskom muzeju Split, u Galeriji Zoja Dumengjić KBC Split, te u Akvariju na Bačvicama. Detalje pronađite ovdje.

41. Splitski salon

Zvukovi Uljanika dio su eksperimentalne izložbe u Puli

Pulska HUIU galerija donosi izložbu eksperimentalnog te umjetničko-istraživačkog rada “Hrapavi objekt 1” autorskog dvojca Sare Salamon i Hrvoja Spudića. Kao dio šire serije pod nazivom Hrapavi objekti, rad ispituje mogućnosti snimanja i reprodukcije elektromagnetskog zvuka upisujući ga u metalne ploče. Zvuk koji je upisan u ovu ploču u Puli je kompilacija pronađenih zapisa koji se tiču proizvodnje u Uljaniku, a u nekim fragmentima instalacije prepoznaje se ljudski glas. Izložbu ove instalacije moguće je pogledati do 3. prosinca.

Fotografije: PR / Facebook