Ovih dana samo slušamo o tome kako je ovo idealno vrijeme da – meditiramo, vježbamo kod kuće, posložimo prioritete, vratimo se pravim vrijednostima, naučimo novi strani jezik, upišemo online tečaj. Psiholozi upozoravaju i na drugu stranu medalje.

Koliko puta ste na svom Instagram ili Facebook feedu pročitali da je ovo idealno vrijeme za vas. Za rad na sebi, za učenje novih stvari, jezika, vještina, upisivanje online tečajeva. Ipak, postoji drugo mišljenje, manje idealno od ovog popularnog svuda oko nas. A to je da pandemija baš i nije idealno vrijeme za ‘self help’ momente i odvlačenje pažnje od vrlo alarmantne situacije koja se zbiva u cijelom svijetu.

Naime, poznata stranica Elephantjournal donosi članak upravo na tu temu. Na temu kako smo svi sada okruženi brojnim newsleterima, člancima i savjetima prijateljima kako je ovo vrijeme odlično za iskoristiti ga na sebe, međutim atmosfera je daleko od idealne. Na stranu smo stavili činjenicu da je cjelokupno čovječanstvo u samo nekoliko tjedana bilo primorano promijeniti svoj način funkcioniranja. Samo tako, odjednom smo se svi našli većinu vremena zatvoreni u svojim domovima, cijeli svijet strahuje od nečeg što ne možemo vidjeti očima, a da ne spominjemo činjenicu da nam je oduzeta sama naša bit – socijalizacija.

Ne samo da neki od nas ne viđaju obitelj, ne provode vrijeme na obiteljskim druženjima, ne izlaze van družeći se i pijući vino s prijateljima. Nestale su sve spontane kave i druženja, doslovce smo ostali bez najmilijih koji više nisu unutar našeg dosega. Sve ovo itekako je imalo i dalje ima utjecaja na naše psihičko stanje. Svi to osjetimo – sigurno, no koliko se uistinu suočavamo i bavimo time?

Psiholozi upozoravaju upravo na to. Prejako fokusiranje na razne druge oblike zanimacija, koje god one bile, mogu vas previše odvojiti i od vas samih. Od vaših osjećaja, strahova, zabrinutosti oko cijele situacije i nesigurnosti. Naravno, nije upitno da su nam potrebne male radosti, socijalne mreže radi povezanosti, online razgovori za utjehu, tjelovježba za podizanje serotonina i sve ostalo za čime posežete u samoizolaciji. No, jednako je važno da ne zaboravite na sebe i da podsjetite – da je ok i ne biti ok.

Koronavirus, potres, posljedice na posao koji sve više i više ljudi osjeća, samo dvije lokacije za kretanje koje su vjerojatno kuća i priroda, partneri ili supružnici i djeca kao 24/7 cimeri. Sve ovo ima učinak i na vas same. Pozitivne prognoze mogu vas trenutno samo tješiti no realna je jedino neizvjesnost i činjenica da nitko ne zna kako će se stvari razvijati dalje. Zato vam želimo reći – u redu je cijelu ‘mindfulness’ priču i odbaciti te jednostavno svaki dan upitati sebe ‘kako sam’, ‘što mi se sada stvarno radi ili ne radi’ i ‘kako se upravo sad osjećam’. I ako je svaki odgovor na ovo pitanje negativan ili izaziva strah i suze – u redu je. Podijelitie ga s drugima, potražite profesionalnu pomoć. Bez straha i bez srama.

Foto: Instagram @kamillacollages