Morra Ceramics je divan projekt dviju Ukrajinki koje su posljednjih dana privukle pozornost na društvenim mrežama jer sakupljaju novac za Ukrajinu. Upoznajte Yanu i Nastyu

“Mi smo dvije djevojke koje žele promijeniti svijet. Podržavamo feminizam, LGBTQ+ osobe i ljudska prava. Vegetarijanke smo i odgovorna stvorenja”, stoji u opisu Etsy profila projekta Morra Ceramics, iza kojeg stoje Yana i Nastya, Ukrajinke koje su s jednim ruksakom pobjegle iz Harkiva, a sada započinju ispočetka u Zagrebu. Upoznajte ih!

Morra Ceramics

Kada ste pokrenuli svoju divnu Morra Ceramics, koliko dugo ste aktivne?

Svoju djelatnost započele smo 13. kolovoza 2020. godine, tako da je Morra Ceramics sada službeno nešto više od godinu i pol, neslužbeno – 2 godine otkako smo prvi put počele raditi s glinom i izradom tanjura. Trebalo nam je pola godine da razradimo tehnologiju kako bi naši tanjuri bili savršeni – bez mrvica u glazuri, mikropukotina i ostalog.

Morra Ceramics

Morra Ceramics

Postoji li komad na koji ste najponosnije, i ako jeste, zašto?

Ponosne smo na vrstu keramike koju radimo i koju ćemo raditi. Gotovo sva keramika u Ukrajini je obična, slična jedna drugoj, nitko joj nije pridavao puno značaja. I uspjele smo spojiti keramiku s feminizmom, uspjele smo svijetu ispričati priču o lijepim ženama, o jakim ženama, zajedno smo naučile voljeti svoja tijela, zajedno smo naučile da se ne stidimo menstruacije, svoje vulve, seksualnosti, naučile smo o svemu tome otvoreno razgovarati.
Ponosnije smo ne na dizajn, već na značenje koje stavljamo u keramiku i učinak koji je imala na žene oko nas.

Morra Ceramics

Morra Ceramics

Što ste radile prije nego ste postale duo Morra Ceramics i kada je počela vaša ljubav prema keramici?

Prije Morra Ceramics, Yana je bila pomorka i živjela je u Italiji. Nastya je radila kao u marketinškoj agenciji specijalizirane za influencere. Onda je COVID ušao u naše živote, brodovi su stali, brendovi su smanjili svoje budžete. Počele smo shvaćati da smo jako ovisne o poslu i da trebamo smisliti nešto svoje.

Morra Ceramics

U početku smo imale ideju što želimo učiniti. I onda smo tražile u kojem području će to biti svježe i primjenjivo. Obje volimo raditi rukama, oboje volimo keramiku, pa smo brzo odlučile da će to biti glina, tim više što na tržištu nije bilo ništa slično.

I imamo divan tandem. Vrlo smo različite – Yana razumije umjetnost, ona je kreativna osoba, a Nastya je strukturirana, razumije financije i promociju.

Morra Ceramics

Vaši komadi su krasna oda feminizmu i ženama, kako ste s njom spojili keramiku? Što vam predstavlja feminizam?

Keramiku koristimo kao transparent, to je jedan zanimljiv način da uđemo u svaku kuću i ostanemo u glavama ljudi. A možda će za one koji se boje svega vezanog uz feminizam to s vremenom postati uobičajeno. Jer tanjur je sasvim obična stvar.

Morra Ceramics

Nismo pobornice radikalnog feminizma, ne vjerujemo da su svi muškarci loši, jer su i oni dijelom taoci patrijarhalnog ustroja svijeta. Feminizam je za nas ljubav, poštovanje i ponos. Ljubav prema sebi, svom tijelu, svojim organima, ponos na ono što su žene postigle godinama, poštovanje prema svim ljudima koji podržavaju suvremena stajališta o svijetu, ravnopravnost i žene koje zajedno s muškarcima čine naš svijet boljim mjestom.

Morra Ceramics

Trenutno ste u Hrvatskoj i morate staviti svoj posao na čekanje i imate divnu humanitarnu inicijativu. Planirate li ovdje početi ispočetka, s Morrom, koji susljedeći koraci?

Evakuirale smo se iz Harkova doslovno s jednim ruksakom, ostavljajući svoje kuće i posao.
Sada prikupljamo novac prodajom naših tanjura, jer naše obitelji, prijatelji i mnogi drugi Ukrajinci koje osobno ne poznajemo ostaju u ratnoj zoni i trebaju pomoć. Pomažemo im, pomažemo ukrajinskoj vojsci. Vjerujemo u pobjedu!

Morra Ceramics

Želja nam je nastaviti s izradom keramike u Hrvatskoj, u Zagrebu. Proteklih tjedan dana upoznale smo ogroman broj talentiranih ljudi, a s puno njih se još moramo susresti. Sada tražimo mjesto gdje ćemo besplatno klesati i paliti keramiku. Tražimo potencijalne partnere koji će biti spremni odnijeti naše tanjure u svoje trgovine. Ljudi iz Hrvatske nam puno pomažu, podržavaju i razumiju. Bilo je nemoguće vjerovati da postoje tako topli i otvoreni ljudi. Sretne smo što smo u Hrvatskoj, sretne što živimo u Zagrebu. Slava Ukrajini!

Ako želite kupiti tanjure ili na neki drugi način pomoći Nastyi i Yani, slobodno im se javite ovdje!