Volite li tetovaže, zasigurno ste zapazili Instagram profil KOSI.INK iza kojeg se krije Silvia, domaća tattoo majstorica sa zagrebačkom adresom. Silvijin profil prepun je inspirativnih tetovaža koje se kreću od delikatnih minimalističkih dizajna pa sve do složenih, detaljno izrađenih motiva!

Budući da je topliji period godine onaj tijekom kojeg se velik broj ljubitelja tetovaža odvaži tetovirati, odlučili smo porazgovarati sa Silvijom, koja nam je otkrila nekoliko ključnih savjeta vezanih uz pravilnu njegu s naglaskom na tople, proljetno/ljetne dane!

Na koji način toplije vrijeme i izloženost suncu mogu utjecati na proces zacjeljivanja novih tetovaža?

Izlaganje suncu štetno je i za starije tetovaže, no najviše za nove jer UV zrake mogu izblijediti tintu te dodatno usporiti zacjeljivanje, isušiti kožu i potencijalno uzrokovati komplikacije poput stvaranja mjehurića, infekcija ili opeklina. Isto tako, na svježe tetovirano područje, osim specijalnih tattoo krema ili Bepanthen masti, ne smije se stavljati kremu sa zaštitnim faktorom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kosi.ink tattoo (@kosi.ink)

Postoje li razlike u vremenu zacjeljivanja tetovaža tijekom toplijih naspram hladnijih mjeseci?

S obzirom na to da ničija koža nije ista, samo zacjeljivanje razlikuje se od klijenta do klijenta. Čista koža prana blagim sapunom, sušena papirnatim kuhinjskim ubrusom/maramicama (nikako ručnikom iz kupaonice) i mazana dozvoljenim tattoo kremama – najbolji je recept za zacjeljivanje tetovaža bez obzira na razdoblje tijekom kojeg se radi.

Međutim, male razlike ipak postoje jer tijekom viših temperatura tetovaža je izloženija zraku, a samim time i bakterijama, dok zimi zbog duge odjeće toga nema u toj mjeri.

Kako najbolje zaštititi svježe tetovaže od sunca?

Sklonite se sa sunca ili tetovaže prekrijte majicom tijekom boravka na suncu. Opet ponavljam jer se, nažalost, ova pogreška često događa, bitno je znati da na svježu tetovažu NE SMIJETE mazati zaštitne faktore. To je dopušteno i obavezno samo nakon potpunog zarastanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kosi.ink tattoo (@kosi.ink)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kosi.ink tattoo (@kosi.ink)

Imate li neke specifične preporuke za njegu tetovaža tijekom viših temperatura?

Potpuno zarasle tetovaže mažite UV 30 ili UV 50 kremama za sunčanje, a što se tiče novih tetovaža, nosite prozračnu pamučnu odjeću i češće mijenjajte posteljinu radi povećanog znojenja.

Koliko je dugo preporučljivo izbjegavati kupanje u moru ili bazenu nakon što se napravi tetovaža?

Dok tetovaža u potpunosti ne zaraste, a ovisno i o samom tipu tetovaže. Primjerice, one s više punjenja, sjena, boja ili jednostavne manje linijske tetovaže, uzrokuju više ili manje ”abrazije” na koži tijekom tetoviranja. Kao ziheraš, ja kažem 30 dana, no ostali artisti često preporučuju dva do tri tjedna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kosi.ink tattoo (@kosi.ink)

Koje su najčešće zablude o tetoviranju tijekom toplijih mjeseci u godini?

Da je lakše i jednostavnije brinuti se o zarastanju. No zapravo je puno kompliciranije jer je tijekom proljetnih ili ljetnih dana koža izloženija bakterijama. Ipak, uvijek kažem da je najbitnija pravilna njega, bez obzira na to je li zima, proljeće, ljeto… i kad se držite svih koraka, zapravo je svejedno kad se tetovirate.

Foto: Instagram