Money Talks je nova rubrika koja približava svijet osobnih financija s ciljem donošenja boljih odluka i poticanja otvorenijeg razgovora o novcu

Financijska pismenost posljednjih je godina postala jedno od važnijih pitanja ekonomskih institucija kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Posljednji rezultati istraživanja razine financijske pismenosti u Hrvatica i Hrvata iz 2019. godine pokazali su da je prosječna ocjena 12,3 od ukupno 21 bod (59 %) u odnosu na prethodno razdoblje, 11,7 bodova iz 2015. godine (56 %).

Iako internet vrvi financijskim savjetima, odlučili smo ih personalizirati – odnosno, prilagoditi stvarnim situacijama naših čitatelja i čitateljica koji se nalaze pred određenim financijskim izazovom, s ciljem da doprinesemo većoj osviještenosti o različitim rizicima i mogućnostima kad je riječ o donošenju financijskih odluka. Osim organizacijskih vještina, želimo omogućiti da ljudi počnu razumjeti svoj novac te da se ne osjećaju kao da njime ne uspijevaju upravljati.

Tako ćete dvaput mjesečno s nama zaroniti u svijet osobnih financija, od odluke kupnje nekretnine ili uređenja doma, do promjene posla ili štednje… Ovisno o pitanjima upravo naših vjernih čitatelja i čitateljica koje će nam dati iskrenu analizu svojih osobnih financija, a razni stručnjaci i stručnjakinje će na njih ukratko, ali sadržajno odgovoriti.

Stručnjakinje okupljene u portal Žene i novac s nama dijeli uvjerenje da je financijska neovisnost žena preduvjet svake ženske slobode te želju da se potiče na otvoreni razgovor o novcu. Zato nam u prvom izdanju pomažu sa svojim savjetima na temelju dugogodišnjeg iskustva.

Prvo pitanje dobili smo od čitateljice koja se dvoumi između kupnje ili najma stana, s obzirom na trenutačnu situaciju u svijetu kad je riječ o tržištu nekretnina, ali i u politici.

Je li bolje tražiti stan za kupnju ili najam?

Od prošle godine zaposlena sam na neodređeno s plaćom od 7500 kn i razmišljam o tome da dignem kredit za stan do 80 tisuća eura ili da odem u najam stana, s time da mi je važno da sam blizu centra. Imam jedan dug od 20 tisuća kuna na još godinu dana. Je li bolje tražiti stan za kupnju ili najam s obzirom na moju situaciju i ako bih trebala pričekati, koliko je okvirno potrebno da imam ušteđeno?

Vlasnica portala Žene i novac Kristina Ercegović diplomirala je marketing na Ekonomskom fakultetu, a u svijetu poduzetništva je skoro 20 godina. Ova uspješna serijska poduzetnica nam je na pitanje čitateljice odgovorila:

Kristina Ercegović

Svi će se savjetnici za osobne financije složiti da je idealno riješiti se svih dugova, dakle živjeti bez dugova i da su jedino dobri krediti koji uz povoljnu kamatnu stopu stvaraju novu imovinu, dakle donose veći prinos od troška novca, a naravno posljednje se rješavamo duga za kupnju stana koji je na dugi rok.

Dugove krećemo rješavati koristeći pravilo tzv. PLATI PRVO SEBI (eng. pay yourself first).

Dakle idealno 10 % prihoda, što u Vašem slučaju znači da 750 kn odvojite sa strane na poseban račun i tako ćete ga prije otplatiti. No, ono što je tu najveća korist jest ta nova navika štednje, dakle nastavite odvajati 10 % prihoda. Zašto?

Zato što postoji tzv. Parkinsonov zakon koji nam ukazuje na to da ćemo mi uvijek potrošnju prilagoditi prihodima dakle kako nam rastu prihodi, rastu nam i želje i naša potrošnja. Zato moramo biti svjesni da nikad neće doći taj dan kad ćemo imati viška pa ćemo tek onda nešto staviti sa strane i uštedjeti i zato je princip plati prvo sebi univerzalan i uvijek djelotvoran savjet.

Znači, ne čekamo kraj mjeseca, pa ako nam nešto ostane uštedimo, nego prvo odvajamo za ono što je nama važno, za sebe, za svoju financijsku slobodu, a trošimo ono što nam ostane, raspoređujući kako želimo. Tim novcem (ovih 10 %) prvo otplatimo dugove, zatim štedimo za ono što želimo i potom skupljamo višak kojeg onda ulažemo. To je stvar navike, sporo je i učinkovito na dugi rok.

Iako je to svakako odlična navika, možemo razmisliti i o bržem putu, dakle da vidimo kako dodatno zaraditi. Imamo li neki hobi, neku strast koji možemo pretvoriti u dodatan izvor prihoda, možda čak i pokrenuti svoj posao? Koja su to znanja, vještine i talenti koje imamo, a eventualno ih možemo unovčiti? Što je to nama samo 5 minuta a drugi nas to pitaju i traže? Što bismo radili da ne moramo raditi? Što toliko volimo raditi da bismo i nekom platili da nam da priliku da to radimo?

U svakom slučaju najvažnije je mijenjati svoj odnos s novcem i upravljati njime, jer ako mi ne upravljamo novcem, novac upravlja nama.

Kad govorimo o kreditu za stan, kupnja vlastite nekretnine zapravo je jedan od najefikasnijih oblika „prisilne“ štednje. Koliko vremena planirate živjeti u tom stanu – ako je kraće od 5 godina možda je najam bolja opcija. Ne želimo Vas nagovarati na odlazak iz grada/zemlje, već naglasiti da nema jedinstvenog odgovora na pitanje kupnje ili najma jer je ono podložno brojnim utjecajima i uvijek je najvažnije vidjeti tko smo mi, koje su naše vrijednosti, kako želimo živjeti, uklapa li se ta odluka u naš željeni stil i kvalitetu života. Ipak, na dugi rok, kupnja nekretnine ispada bolja opcija.

Glorija Matić, trenerica financijske pismenosti, CEO tvrtke Be Skilled te kolumnistica portala Žene i novac dodaje:

Glorija Matić

Uvijek je dobro, pametno, potražiti stan u blizini svih potrebnih sadržaja za naš život – blizu obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sportskih sadržaja, trgovina s hranom, itd., kako bismo sve potrebno imali nadohvat ruke. Srećom, dug od 20 000 kuna nije velik i neće predstavljati prepreku za dobivanjem kredita od banke kao niti prepreku za izradom strategije za otplatom duga. Odlaskom u najam, po meni, se samo odugovlači scenarij kupnje stana. S obzirom da bi se uzeo kredit od 80 000 eura, on bi se otplaćivao na 15,20 godina, a uvijek je bolje krenuti ranije jer što prije počnemo s otplatom, prije ćemo i isplatiti kredit.

Ako je situacija da ste samac, predložila bih i pronalazak još nekog izvora prihoda kako bi što prije otplatili prvo taj kredit od 20 000 kn, a nakon toga kredit za stan.

Na taj način moći ćete dobiti čistu nekretninu koja, tada, u potpunosti pripada vama te možete donijeti i novu odluku o kupnji možda neke nove nekretnine koju možete iznajmljivati i na taj način ju financirati. U slučaju da se odlučite za scenarij u kojem želite prvo u najam, onda je prvi korak rješiti se duga od 20 000 kn (možda neki dodatni posao), te akumulirati dovoljno sredstava za prvi polog za kupnju stana, kako bi se rata kredita i godine otplate kredita smanjili. Naravno, sve se vodi na to što točno želite.

 

Želite postaviti pitanje koje će vam pomoći rasvijetliti vlastitu financijsku situaciju? Pošaljite nam na grazia@mediatop.hr.

 

Fotografija: Overearth/Thinkstock