Jelsa na Hvaru ovog je ljeta dobila novo sofisticirano i opušteno mjesto – Monade. Riječ je o prostoru u kojem ćete imati priliku otkriti lokalnu umjetničku scenu, kupiti pažljivo odabrane proizvode i uživati u specialty kavi i osvježavajućim ljetnim pićima.

Monade Jelsa novi je prostor umjetničkih istraživanja na otoku Hvaru, koji je u kratkih nekoliko tjedana postojanja već počeo okupljati brojne namjerne i slučajne prolaznike. Otvoren je na adresi Jelsa 757, u prostoru koji ima snažnu vibru stare tradicionalne konobe, no umjesto toga da je dupkom ispunjen morskim stvarima i tradicionalnim alatima, on je zamišljen kao sofisticirana, ali opuštena galerija/trgovina/bar.

Iza ove osvježavajuće intervencije u tradicionalan prostor stoje vlasnica kreativne agencije Karmen Krasić Kožul i arhitekt Zdravko Krasić, koji su spajanjem organskih zidova s čistim linijama odlučili pokazati kakvu atmosferu mogu imati novi jadransko-mediteranski prostori, koji su na prvi pogled novi i svježi, no istovremeno i nekako poznati i suptilni.

Ovdje već obožavaju navraćati brojni gosti, bilo da dolaze po svoju prvu jutarnju Lively Roasters kavu ili popodnevni bellini od domaćih breskvi, po kreativan poklon s potpisom domaćih umjetnika i dizajnera ili su pak gosti na otvorenju izložbe u galeriji Monade Jelsa. Ona je ovog ljeta i dom Jelsa Art Bienniala, u sklopu kojeg je pokrenut i program Razglednice, koji nastoji potaknuti istraživanje i vrednovanje manje poznatih elemenata lokalne baštine Jelse i otoka Hvara te njihovu (re)interpretaciju izvan uobičajenog turističko-komercijalnog narativa.

Foto: Nikola Radovani za Monade Jelsa