S porastom temperatura na gradskom asfaltu, zaželjeli smo se dobrih koktela. U kombinaciju s osvježavajućim pićima Aperol Spritz i Hugo ovog ljeta ubacit ćemo i vječni Bellini, koktel nastao u Veneciji koji savršeno dočarava pojam la dolce vita. Isprobajte ga i vi; ako ne u talijanskom gradu ljubavi i karnevala, onda u udobnosti vlastitog doma, i to po originalnoj recepturi!

Bellini

Priča o Belliniju vraća nas u ljetne dane 1948. godine, kada ga je patentirao i prvi put poslužio Giuseppe Cipriani, utemeljitelj i barmen legendarnog venecijanskog Harry’s Bara. Vizionar kojem se – usput rečeno – pripisuju i zasluge za izum carpaccia od junetine, tada je stvorio piće koje će do danas ostati pojam ultimativnog ljetnog osvježenja u čašama diljem svijeta.

Bellini je nešto uistinu posebno (okusom), a izuzetno jednostavno (pripremom). Sastoji se od svega dvije komponente; Prosecca i pirea breskve. Urbana legenda kaže da je Cipriani nadjenuo ime koktelu inspiriran karakterističnom bojom pića koja ga je podsjetila na jednu od slika venecijanskog umjetnika iz 15. stoljeća, Giovannija Bellinija.

Originalna receptura nije nikakva tajna i s vama ćemo ju podijeliti u nastavku, a u međuvremenu valja spomenuti kako je Bellini i dalje atrakcija broj 1 venecijanskog Harry’s Bara, u kojem vrijeme kao da je stalo. Jako malo toga se mijenjalo u tom kultnom baru u blizini Grand Canala, u kojem su obitavali Ernest Hemingway, Truman Capote i Humphrey Bogart, počevši od danas staromodnog interijera pa sve do omiljenog Bellinija. I danas se Bellini priprema i poslužuje na isti način kao što je bio slučaj daleke 1948., no ono što bi vas ipak moglo iznenaditi njegova je cijena. Čaša ovog osvježavajućeg voćnog koktela u Harry’s Baru u Veneciji učinit će vaš novčanik lakšim za čak 22 eura. Neki turisti ovo opisuju kao cijenu vrijednu cijelog doživljaja, a nekima je ona ipak ostavila gorak okus u ustima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cipriani (@cipriani)

Bilo kako bilo, u Belliniju imamo prilike uživati u Veneciji, ali i kod kuće. Međunarodni lanac luksuznih hotela, barova i restorana Cipriani, koji je i danas vlasnik Harry’s Bara, svoje je hit piće počeo prodavati i u maloprodaji (prepoznat ćete ga po mint zelenoj boci i naravno logu brenda), a drugi najpopularniji Bellini u boci je onaj vinarske obitelji Canella. Njihov ready-to-go Bellini predstavlja miks Prosecca iz njihove vinarije, zrelih breskvi ubranih u njihovim poljima, i jedinstveni dodatak, nekoliko kapljica soka divlje maline.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Downton (@daviddownton)

Naposljetku, donosimo vam i originalni recept za ovo slatko piće u kojem se glatka tekstura pirea od breskve skladno nadopunjuje s iskričavim Proseccom, bez potrebe za drugim aromama ili okusima.

Za čašu Bellinija kod kuće potrebno je spojiti:

  • 2/3 Prosecca
  • 1/3 pirea breskve

Pire od breskve pripremite tako da breskve najprije operete i očistite od koštice, a njihovo meso zatim gnječilicom za krumpir ili neki drugim mehaničkim predmetom maksimalno usitnite. Cipriani ne preporuča tretiranje breskvi u mikseru jer se, kažu, u tom slučaju sok breskve miješa sa zrakom. Promiješajte 2/3 Prosecca s 1/3 pirea breskve, ulijte u ohlađenu čašu i uživajte u kućnoj varijanti slavnog koktela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cipriani Food (@ciprianifood)

Foto: Pexels, Cipriani, Instagram