Nakon što smo vam donijeli originalni recept za Bellini, idealan koktel za vruće dane pred nama, imamo još jedan. Aperol Spritz jedan je od najmodernijih ljetnih koktela u Europi, a ovog ljeta je posebno u fokusu!

Aperol Spritz je dobio ime po Aperolu, koji je prvi put proizveden 1919. godine u Padovi u Italiji. Strukturu ovog laganog aperitiva čine naranče, encijan, rabarbara, aromatično bilje i cinchona plodovi koji rastu u blizini Pijemonta. Ovaj brendirani biljni gorak napitak idealan je za koktel “Spritans” koji je bio popularan početkom dvadesetog stoljeća, a mješavina je domaćih vina i bezalkoholnog tonika.

Aperol-Spritz-Summer

“Gledajući ovaj stil koktela, kod njega se sve vrti oko toga da su ljudi vani, na terasama, u kafićima, uživaju u svom životu i u datom trenutku”, rekao je Daniel Warrilow, ambasador Camparija, za američku Graziju. “Mislim da je to nešto što stvarno rezonira s ljudima, i zato se događa rast popularnost u posljednjih nekoliko godina” 

Originalni recept za Aperol Spritz

Prosecco čini bazu ovog kultnog pića, te je preliven živahno-narančastim Aperolom, blago gorkim aperitivom fokusiranim na citruse s botaničkim i biljnim notama, nakon čega slijedi gazirana voda. Na kraju, koktel je okrunjen kriškom naranče. 

Iako se osobne preferencije razlikuju, najbolji način da napravite Aperol Spritz je upravo kao što to rade u Italiji: uzmite čašu za vino napunjenu ledom i upotrijebite kombinaciju odbrojavanja: 3-2-1; ili, tri dijela prosecca, dva dijela Aperola i jedan dio gazirane vode. 

Miješanje napitka tim točnim redoslijedom također eliminira potrebu za miješanjem, jer će se tekućine same savršeno stopiti! Uživajte!

Aperol-Spritz-Summer

Fotografije: Jim Dylan/Bellini Restaurant @ Harry’s Table by Cipriani