Modern Evening Auction naziv je Sotheby’s aukcije koja javnosti predstavlja najbolje primjere umjetnika impresionizma i rane moderne ere uz najveće umjetnike, zapravo titane apstraktnog ekspresionizma, ističući povijesne, vremenske linije i međukontinentalne dijaloge između umjetnika s kraja devetnaestog i ranog dvadesetog stoljeća.

Modern Evening Auction

Počevši od umjetnika poput Moneta, Degasa i Pissarroa, čiji su se atmosferski prikazi, djela odvojili od ograničenja francuskog akademskog sustava, do odvažnih simbolističkih, fovističkih i kubističkih istraživanja oblika Gauguina, Matissea, Picassa i Deraina, te uzora potpune apstrakcije Pieta Mondriana, Marka Rothka i Elaine de Kooning, umjetnici predstavljeni na aukciji prkosili su konvenciji i redefinirali sam pojam umjetničke kreacije. Upravo zato je ova aukcija bitna za pogledati (planirali kupnju takvih djela ili ne! ;)) jer će mnoge ljubitelje vrhunske umjetnosti dodatno educirati i možda otkriti još nešto što o djelima ili samim umjetnicima nisu znali.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sotheby’s (@sothebys)

Ono što je mnoge dodatno intrigiralo jest da će na aukciji biti ponuđeno Mondrianovo djelo Kompozicija br. II. Rad Mondrianova Kompozicija br. II pripada maloj seriji platna kvadratnog formata, od kojih su mnoga danas u muzejskim zbirkama. To je također jedna od tri slike koje prikazuju crveni kvadrat u gornjem desnom kutu; preostala dva su manjih dimenzija i oba se čuvaju u muzejskim zbirkama (Narodna galerija u Beogradu i Kunsthaus u Zürichu). Ova slika ima bogatu i zanimljivu povijest izlaganja i porijekla.

Godine kada je naslikana, Kompozicija br. II prvi je put bila izložena na izložbi Cercle et Carrée u Parizu. Mondrian je posudio djelo švedskom umjetniku Ottu Carlsundu ranih 1930-ih i djelo je bilo i u kolekciji nizozemskog umjetnika Césara Domele u kasnim 1940-ima. Nekoliko desetljeća kasnije djelo je postalo dijelom Bartosove zbirke, gdje je ostalo do 1983. kada je posljednji put stavljeno na aukciju zajedno s drugim velikim djelima iz svoje zbirke Alexandera Caldera, Joana Miróa, Marka Rothka i Fernanda Légera. I sada je na aukciji ove glasovite aukcijske kuće. Bit će zanimljivo svjedočiti tome koliku će novčanu vrijednost postići!

Aukciju možete pogledati na linku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sotheby’s (@sothebys)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sotheby’s (@sothebys)

Fotografije: @sothebys