Zanimljiv međunarodni spoj kuhinja, ugodan šareni interijer i prijateljski raspoloženo osoblje zbog čega uvijek vlada iznimno ugodna atmosfera, razlozi su zašto je bistro Alegria na Vrbanima već godinama omiljeno kvartovsko mjesto.

Ako Vrbani nisu vaš kvart, tada je ovo razlog da „skoknete“do tamo, što mnogi i rade kako bi uživali u Alegriji. Iza cijele priče stoji bračni par, Francuskinja i Hrvat, koji su nakon zajedničkog rada na kruzeru odlučili preseliti u Hrvatsku i ovdje započeti život. Restoran im je bio dugogodišnja želja,

Oduvijek smo suprug Alen i ja željeli otvoriti mali bistro bar u Zagrebu. Ja se bavim ugostiteljstvom oduvijek. Završila sam školu u Francuskoj nakon čega sam otišla putovati Amerikom, radeći na kruzeru gdje sam upoznala Alena prije 28 godina. Alen se također bavi ugostiteljstvom već skoro 30 godina, danas radi kao Food and Beverages Manager. Zajedno smo radili na brodu kada sam 2005. ostala trudna te smo se odlučili vratiti u Zagreb. Stvorili smo dom na Vrbanima i podigli troje djece Charline, Maxime i Eliott, a prije šest godina otvorili smo Alegriju. Ta riječ na španjolskom znači radost i veselje, i željeli smo postići baš takav ambijent u našem bistrou“ govori mi vlasnica Nadege Tihava.

Za uspjeh jednog od omiljenih zagrebačkih bistroa, i to kojeg uspjeh nije zaobišao unatoč činjenici kako se nalazi izvan centra grada, točnije na adresi Rudeška cesta 245, su ljudi. Oni koji tamo rade i oni koji dolaze.

Jako smo sretni što smo postigli uspjeh s Alegrijom, ali ne sami, nego imamo puno sreće što smo uspjeli oformiti jednu fantastičnu ekipicu, šaroliku, dobru, veselu i svakako posebnu. Osjećam da se uz našu ekipu stvaraju jako dobra vibra i podrška te omogućavaju da naš mali bistro bude ugodan svima, na to sam najviše ponosna.“ Atmosferu ovdje čine i njihovi gosti koji uživaju baš u ovoj obiteljskoj atmosferi te pridonose da ovo bude baš jedno ugodno mjesto.

Jelo francuske masne patke ovdje se servira od samih početaka i svojevrsni je specijalitet s obzirom na to da se sprema prema receptu iz Toulousea gdje je Nadege odrasla. Ostala jela, govori mi, kuhaju kao i kod kuće, s puno ljubavi i maslaca. A kako se mijenja jelovnik, Nadege mi otkriva: „Na listi uvijek imamo naše klasike confit, landaise, burgeri, paté…, ali svako toliko promijenim oko osam jela tako da prate sezonske aktualnosti i naravno, da ne budemo dosadni. Također, svaki dan imamo guste povrtne juhe i dnevnu ponudu jela kao što su razne tjestenine s umacima.“

Nekome tko nije nikada bio u Alegriji, Nadege mu poručuje: “Bienvenue à tous! Bit će mi drago da navratite i podijelite s nama sve lijepe trenutke ovdje, u prvom redu do Jaruna i jarunske livade.”

Foto: Facebook Alegria