Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Microsoft otpušta 10.000 radnika

Microsoft je najavio ponovno smanjenje radnih mjesta, što će utjecati na 10.000 zaposlenika. U dopisu, glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella kaže da će tvrtka “uvesti promjene koje će rezultirati smanjenjem ukupne radne snage za 10.000 radnih mjesta do kraja trećeg tromjesečja fiskalne godine 2023.” 18. siječnja je obavijest dobilo više od 800 zaposlenika, no svih 10.000 otpuštanja trebalo bi biti finalizirano do kraja ožujka. Iako smanjuju broj zaposlenih, Nadella kaže da će tvrtka “nastaviti zapošljavati u ključnim strateškim područjima”. Zašto se ova velika otpuštanja (Apple, Twitter, Amazon…) događanja u dosad “najsigurnijim” radnim mjestima? Baš kao što Satya Nadella upozorava – slijede izazovne dvije godine pred tehnološkim tvrtkama a zašto, moći ćete čitati i u nadolazećem tiskanom izdanju časopisa Grazia. 

Nipple konačno free?

Meta, matično poduzeće Facebooka i Instagrama uskoro bi moglo “osloboditi bradavicu.” Više od desetljeća nakon što su majke koje doje prvi put “održale predavanje” sjedištu Facebooka kako bi prosvjedovale protiv njegove zabrane grudi, Metin nadzorni odbor pozvao je na reviziju pravila kompanije koja zabranjuju slike žena s golim prsima – ali ne i muškaraca. U odluci od 17. siječnja, nadzorni odbor – skupina akademika, političara i novinara koji savjetuju tvrtku o njezinim politikama moderiranja sadržaja – preporučio je da Meta promijeni svoj standard zajednice o golotinji i seksualnim aktivnostima odraslih “tako da njime upravljaju jasni kriteriji koji poštuju međunarodne standarde ljudskih prava”.

WEST HOLLYWOOD, CA - JUNE 19: (EDITORS NOTE: Image contains nudity.) Lina Esco and Rumer Willis attend the

Odluka nadzornog odbora slijedi nakon Facebookove cenzure dviju objava s profila koji vodi američki par koji je transrodan i nebinarni. Objave su prikazivale par kako pozira u toplesu, ali s prekrivenim bradavicama, uz natpise koji opisuju trans trans zdravstvenu skrb i prikupljanje novca za vrhunsku kirurgiju.

AI dobio stažiranje u agenciji

Davno smo pisali o tome treba li se bojati dolaska umjetne inteligencije u kontekstu radnih mjesta.  No to vrijeme je došlo prije nego smo mislili. Američka marketinška agencija Codeword  zaposlila je dva AI pripravnika – Aidena i Aiko. Inače, Aiden i Aiko su sam odabrali svoja imena i kako će izgledati a sad će se  pridružiti timu od 106 ljudi.

Aiko će raditi s dizajnerskim timom na zadacima prikladnim za pripravnike, poput uređivanja fotografija, izrade skica, koncepta i grafičkog dizajna. Aiden će raditi s uredničkim timom i bavit će se prikupljanjem informacija, pa i pisanjem članaka i analizom vijesti. Ako stažiranje dobro prođe, iz agencije kažu da će biti zaposleni na puno radno vrijeme. Dok Microsoft otpušta deset tisuća ljudi, zamjena dolazi u ovom obliku. Ako ništa, za sad, barem imaju isti preliminarni proces zapošljavanja. Valjda.

U EU se i dalje koriste zabranjeni pesticidi!

Zabranjeni pesticidi koji se smatraju otrovnima za ljude i zdravlje okoliša još uvijek se stalno koriste u EU zahvaljujući rutinskoj uporabi takozvanih “hitnih odstupanja”, pokazalo je novo izvješće koje je izradila skupina za kampanju Pesticide Action Network Europe (PAN). Analizirali su “hitne autorizacije” za 24 pesticidno aktivne tvari između 2019. i 2022., to jest pesticide koji su dokazani vrlo toksični za ljudsko zdravlje i okoliš ili doprinose porastu patogena otpornih na antibiotike, i zabranjenih u EU. Međutim, utvrđeno je da je od 24 ispitane zabranjene pesticidne tvari, izdano ukupno 236 hitnih odobrenja za njih 14.

O čemu se radi? (Su)zakonodavci EU-a uspostavili su sustav odstupanja kako bi se prilagodili posebnim hitnim okolnostima koje se ne mogu kontrolirati ni na koji drugi način. Međutim, izvješće je pokazalo da se neke države članice sustavno oslanjaju na ova odstupanja iz godine u godinu, a pritom ne uspijevaju primijeniti tehnike integriranog upravljanja štetočinama (IPM)! Konkretno, izvješće izdvaja Španjolsku kao ponovljenog prekršitelja, iako je utvrđeno da je Austrija “prvak” odstupanja – činjenica koja bi mogla biti iznenađenje s obzirom na to da se ta zemlja često prikazuje kao dijete s plakata organske poljoprivrede. Zato, i dalje zavrtite broj od lokalnih i provjerenih proizvođača. Dobro za zajednicu i vaše zdravlje. 

Uhićen natraženiji talijanski mafijaš

Najtraženiji talijanski mafijaški šef Matteo Messina Denaro uhićen je na Siciliji nakon 30 godina bijega. Messina Denaro navodno je uhapšen u privatnoj klinici u glavnom gradu Sicilije, Palermu, gdje se liječio od raka. Tvrdi se da je šef ozloglašene mafije Cosa Nostra, a suđeno mu je i osuđen na doživotni zatvor u odsutnosti 2002. godine zbog brojnih ubojstava.

PALERMO, ITALY - JANUARY 16: In this handout image provided by the Carabinieri, Matteo Messina Denaro is transported in a van after he was arrested In Sicily, on January 16, 2023 in Palermo, Italy. Matteo Messina Denaro was arrested at a private clinic in Palermo, Sicily on 16 January after being on the run for 30 years. The 60 year-old is considered the successor of the historic leaders of Cosa Nostra. (Photo by Carabinieri via Getty Images)

U njegovu uhićenju sudjelovalo je više od 100 pripadnika oružanih snaga. Talijanski mediji izvijestili su da je Messina Denaro odveden na tajnu lokaciju od strane karabinjera. Navodno je posjećivao kliniku pod lažnim imenom radi kemoterapije.

Zamjena za plastične vrećice 

Morske alge, uobičajeni naziv za tisuće morskih biljaka i algi koje se nalaze u različitim vodenim prostorima, ne samo da pružaju hranu i sklonište morskim životinjama, već također mogu pomoći u rješavanju problema onečišćenja plastikom. Istraživači materijala sa Sveučilišta Flinders u Australiji i njemački znanstvenici su novi materijal na bazi morskih algi koji ne zagađuje okoliš “dizajniran da zamijeni konvencionalne plastične premaze na bazi fosila koji se koriste u ambalaži za brzu hranu otpornu na masnoću.” Inicijativa ima za cilj transformirati globalnu industriju ambalaže i plastike značajnim smanjenjem ovisnosti o vrlo zagađujućoj konvencionalnoj plastici, navodi se u priopćenju za medije Sveučilišta Flinders. Živi bili pa vidjeli dolazak u upotrebu.

Uhićena Greta Thunberg

Greta Thunberg, najpoznatija klimatska aktivistica u svijetu, privedena je ovaj tjedan zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv širenja rudnika ugljena u selu na zapadu Njemačke gdje se pridružila tisućama drugih aktivista i prosvjednika koji su proteklog vikenda prosvjedovali protiv uništenja njemačkog sela kako bi se napravilo mjesta za proširenje rudnika lignita u vlasništvu europskog energetskog diva RWE. No cilj je ostvaren. Oči svijeta usmjerene su u ovo malo selo. 

Uhićene osobe krive za ubojstvo LGBTQ Activist Edwin Chiloba

Kenijska policija uhitila je četiri osobe zbog stravičnog ubojstva Edwina Chilobe, LGBTQ aktivista i modnog dizajnera. Policija je najprije privela Chilobinog dugogodišnjeg prijatelja kao glavnog osumnjičenika, i par dana kasnije, njih još trooje.  Oni bliski Chilobi opisali su ga kao “nevjerojatnog čovjeka” i “ikonskog modnog dizajnera”.

Omiljeni aktivist, koji je bio u svojim 20-ima, smatran je zvijezdom modne industrije u usponu. Chiloba je napustio glavni grad Kenije, Nairobi, 2019. i preselio se u grad Eldoret kako bi studirao modu. U objavi na Instagramu prošlog mjeseca, Chiloba je rekao da se planira “boriti za sve marginalizirane ljude”. Uistinu je zabrinjavajuće što i dalje svjedočimo eskalaciji nasilja usmjerenog na LGBTQ+. Svaki dan se krše ljudska prava LGBTQ+ osoba u svijetu. I to s malim posljedicama za počinitelje. Nadajmo se da neće i tu biti isti slučaj. 

U Afganistanu su se počele pokrivati čak i lutke u izlogu

Pod talibanskom vladavinom, lutke u dućanima ženske odjeće diljem glavnog grada Afganistana Kabula moraju biti zaogrnute aluminijskom folijom, platnenim vrećama ili umotane u crne plastične vrećice. U početku su talibani htjeli da se lutkama odmah maknu glave. Ubrzo nakon preuzimanja vlasti u kolovozu 2021., talibansko Ministarstvo poroka i vrline, takozvana Moralna policija odredilo je da se sve lutke moraju ukloniti iz izloga ili im se moraju ukloniti glave. Neki su se trgovci žalili da ne bi mogli pravilno izložiti svoju odjeću ili da bi morali oštetiti vrijedne lutke.Talibani su odgovorili izmjenom svoje naredbe i dopustili vlasnicima trgovina da umjesto toga pokriju glave manekenki. Jezivo.