Guliver/Getty images

Možda je prerano za naslov „Knjiga godine“, ali ne sumnjamo da će ova priča osvojiti mnoge

Oni koji prate politiku, a njih je sve više jer kaos oko nas ne dopušta nam da okrećemo glavu, odmah će prepoznati bivšu prvu damu Sjedinjenih Američkih Država, Michelle Obamu. Prva dama koja je ostala, među ostalim, upamćena po tome što se za razliku od mnogih drugih njezinih prethodnica i nasljednica, nije nikad ustručavala reći što misli. A i ima što za reći. I to jako puno toga što se tiče svih nas. Rijetko se u politici nađe osoba čiji memoari zvuče već sada, a tek su objavljeni, kao klasik koji će se čitati još dugo.

No maknimo politiku sa strane na trenutak. Kada otvorite autobiografsku knjigu „Moja priča“ osjetit ćete nešto neobično – da iza teksta stoji stvarna osoba koja je razgolitila dušu, a pritom zadržala integritet onoga koji zna svoje mjesto i ulogu u životu. Skromnost, iskrenost, upornost, hrabrost smirenost i neosuđivanje, sve to je Michelle Obama objedinila u jednoj osobi.

„Moja priča“ uistinu to i jest – kronika jednog zanimljivog života čija se priča mora ispričati da ostane zabilježena i za generacije koje dolaze. Povijest ima sklonost reinterpretaciji, a ovakva djela ostavljaju trag istine i razuma.

Michelle je knjigu podijelila na tri dijela nazvavši ih „Moja priča“, „Naša priča“ i „Priča prve dame“. Svaki od njih obuhvaća važan dio Obamina života, a njezin pripovjedački talent vodi čitatelja sigurnom rukom kroz jedan vrlo zanimljiv život. Ovakav dar za prenošenje vlastita iskustva drugima uistinu se rijeko nalazi – knjiga se čita poput najzanimljivijeg romana.

U „Mojoj priči“, prvom dijelu knjige, Michelle govori o svom djetinjstvu i formativnim godinama. Kako je bilo odrastati u čikaškoj četvrti South Side u brižnoj afroameričkoj obitelji srednje klase koja je živjela u malom stanu iznad doma njezine tete Robbie i kako se njezina četvrt preobražavala dok su se iz nje iseljavali bijelci. Opisi njezina djetinjstva vrlo su evokativni jer Michelle, osim reminiscencija, želi čitatelju pružiti dublji uvid, a preko njega i poruku koja je uvijek suptilna.

U narednim poglavljima Michelle govori o svemu bitnom što joj se događalo tijekom odrastanje i prvih koraka u karijeri. Spominje godine provedene na Princetonu gdje je bila jedna od tek nekoliko afroameričkih studenata i gdje se usredotočila na put uspjeha koji je si je zacrtala – naučivši kako ignorirati sve oni koji u nju sumnjaju ili je podcjenjuju. Zatim je tu početak profesionalnog života odvjetnice s harvardskom diplomom zaposlene u vodećem odvjetničkom uredu u Chicagu u kojem je bila mentorica mladom stažistu Baracku Obami, „jednorogu“, koji će postati ljubav njezina života unatoč njihovim različitim iskustvima i osobnostima.

Naravno, ima i priče o politici i predsjedničkoj kampanji za Baracka te kasnijem životu u Bijeloj kući. No autorica ove knjige prije svega je pametna, elegantna, osjećajna žena koja svoj život živi punim plućima pritom uvijek pazeći na druge ljude i ne gubeći iz vida da je samo obična žena koja je sasvim slučajno ušla u sfere života koje za mnoge ostaju nedostupne. Ako ste ikada zamišljali kako je živjeti na vrhu, tada pročitajte ovu knjigu koja će vam pokazati da ispod površine postoje brojni slojevi prepuni iskušenja.

Kada biste nas upitali koja je to knjiga koju biste ove godine morali pročitati, bez oklijevanja bismo vam preporučili „Moju priču“ divne Michelle Obame. (Planetopija, 159,00 kn)