Izložba Život pod velikim pritiskom akademske kiparice Manuele Pauk otvorit će se u Galeriji Šira 18.5.2022. u 19 sati

Manuela Pauk se vrlo brzo nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti izdvojila u svojoj generaciji i postala prepoznatljivo ime na našoj umjetničkoj sceni. Ako već niste, upoznajte se s radom kiparice Manuele Pauk u ovom intervjuu ili odlaskom na njezinu izložbu, a prva prilika za to vam je Zagreb!

Zivot pod velikim pritiskom - rad

Neobični oblici koje pronalazimo u prirodi dugo su vremena inspiracija kiparici Manueli Pauk. Ovoga puta fascinirala se morskom faunom, neobičnim i živopisnim morskim puževima čije su intenzivne, fluorescentne boje i začudni uzorci jedno od zanimljivijih djela prirode. Izložba će pokazati kiparski ambijent koji se sastoji od pedesetak fluorescentnih skulptura morskih puževa. Izložba posjetitelju dopušta sagledavanje ambijenta pod svjetlom i u mraku. Tama u kojoj lebde ovi puževi podsjeća na evolucijske prapočetke života iz kojih proizlazi raznolikost živih bića kao i svi njihovi načine prilagodbe okolini. Ovaj ambijent podsjeća na bogatstvo i šarolikost najveće predstave na zemlji – razvoja života.

Zivot pod velikim pritiskom - rad

Manuela Pauk rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Godine 2018. diplomirala je kiparstvo na ALU u Zagrebu, a samostalne su joj izložbe Žabe u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (s Tarom Beatom Racz, 2021.), Stari svijet u Galeriji Nest u Zagrebu (2020.), Kroj za kornjaču u Memorijalnoj zbirci Jozo Kljaković u Zagrebu (2020.), Ludički juriš u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu (2019.) i Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (2018.) i Muze u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (2018.). Bitnije skupne izložbe na kojima je izlagala su Bijenale keramike u Aveiru u Portugalu (2021.), Salon mladih, izložba Situacija u Galeriji Forum (2020.), 90 days lockdown u Luxelakes galeriji u Chengdu u Kini (2020.), 40. Splitski salon (2018.), gdje je bila među pet finalista za nagradu salona i 19. i 21. Minijature (2016. i 2018.).

Zivot pod velikim pritiskom

Izložba se može pogledati do 28. svibnja, a sve detalje potražite ovdje.

 

Foto: Zvonimir Ferina