Kada govorimo o kultnim modnim trenucima na filmu, nemoguće je ne spomenuti se predivne zelene haljine koju je Keira Knightley nosila u filmu Okajanje (Atonement). Ova kreacija ušla je i u filmsku i u modnu povijest, a na nju nas je neodoljivo podsjetila plisirana satenska haljina u zelenoj boji, koja se kao dio kolekcije proljeće/ljeto 2022. pojavila u Mangu.

Okajanje je britanska drama iz 2007. godine, nastala adaptacijom istoimenog romana pisca Iana McEwana, koja je dobila čak 7 nominacija za nagradu Oscar. Keira se u filmu pojavljuje u ulozi Cecilije Tallis, a u kulminaciji radnje nosi vanserijsku večernju haljinu, nastalu u suradnji dizajnerice kostima Jacqueline Durran i režisera filma Joea Wrighta. U modnu povijest ova je kreacija ušla iz nekoliko razloga, počevši od predivnog kroja, pa sve do nestvarno lijepe zelene nijanse. Za potrebe dizajna kreacije, Durran je konzultirala modne knjige koje tematiziraju modu 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, uključujući kreacije Coco Chanel, birajući na kraju elemente koji će najbolje odgovarati Keirinoj figuri. Čista svila od koje je haljina izrađena prvotno je bila bijela, da bi ju zatim bojali u specifičnu smaragno zelenu boju, odabranu prema kombinaciji tri različita zelena pigmenta.

O popularnosti kreacije dovoljno govori činjenica da danas ima svoju Wikipedia stranicu, a na nju nas je ovih dana podsjetio čak i španjolski modni brend Mango, koji je u svoju kolekciju za proljeće/ljeto 2022. uvrstio jednu predivnu plisiranu haljinu za tople ljetne večeri. Maxi duljina, naramenice koje stavljaju naglasak na ruke i ramena, plisirani detalji te specifična zelena nijansa, elementi su koji povezuju ove dvije kreacije, no Mango ju ipak zamišlja malo drugačije, s tankim bretelicama, pliseom u čitavom dizajnu i satenu. Na Mango stranici ova se haljina stalno rasprodaje, no možete se predbilježiti da vas obavijeste kada će vaša veličina ponovno biti dostupna. Cijena joj je 799,90 kuna.

Foto: Mango