Guliver/Thinkstock

Hygge. Pojam koji već nekoliko godina zaokuplja maštu ljudi koji žele sretniji život. Budući da takvih ima mnogo, popularnost mu ne jenjava – kao ni misterij koji ga okružuje.

Naime, Danska, domovina hyggea, u nekima izaziva ljutnju, pa kažu da je lako njima biti sretnima kad imaju visok standard. Drugi svisoka kažu da to nije ništa posebno, zaboravljajući da istinsko zadovoljstvo i nije ništa posebno. Većina, ipak, hygge shvaća ozbiljno te pokušava u svom domu stvoriti atmosferu koja će ih učiniti zadovoljnima. No hygge je, sami će vam Danci reći, puno više od uređenja interijera i druženja s dragim ljudima. Hygge je stanje uma.

U redu, ali kakve to ima veze sa spomenutom knjigom? „Mali kafić u Kopenhagenu” prvijenac je autorice Julie Caplin u kojem glavna junakinja dobije poslovni zadatak istražiti hygge te se zaputi u Kopenhagen.

Iako se poslovni put Kate Sinclair odmah na početku romana jedva zaustavio pred provalijom, utjecajni danski klijent zatražio je od njene agencije – te specifično nje kao osobe – usluge promoviranja svoje nove robne kuće u Londonu. Kate je upravo doživjela težak poraz na ljubavnom i karijernom planu te shvaća da joj je ovo možda posljednja šansa da ostvari svoje snove.

Kako je Lars, spomenuti bogati klijent, istaknuo u svojim zahtjevima da je razumijevanje hyggea apsolutna nužnost da prihvati njihove usluge, Kate se grčevito prima zadatka te postaje voditeljica puta koji će okupiti nekoliko novinara čiji je zadatak upoznati hygge i o putovanju napisati koju lijepu riječ.

Tmurni London ostaje iza naše junakinje, ali njezine nedaće tek počinju. Iz situacije u situaciju Kate postaje jasno da je ta „prilika” na korak od potpune katastrofe. Novinari su vrlo nedisciplinirani te ih jedva okuplja na jednom mjestu, pritom se trudeći da se kući vrate živi i zdravi. Osim toga, jedan od njih je veliki skeptik, a upravo on joj je zapeo za oko.

I ovdje dolazimo do hyggea. Pojam utjelovljuje Larsova majka Eva, koja vodi mali kafić savršeno ugodne i privlačne atmosfere. Iako je i sama svašta prošla u životu, njezin duh toliko je pozitivan da utječe na svakoga tko kroči u to maleno zdanje. Unutra će Kate pronaći utočište te slušati mudre riječi vlasnice. Eva će joj u tih nekoliko dana pokazati što znači biti dijelom zajednice, naučit će je da su male stvari uistinu ono što nas sretne vraća kući nakon naporna radnog dana. S njom će Kate peći fantastična danska peciva i posluživati savršeno spravljenu vruću čokoladu.

Kaotične situacije s novinarima koje iz stranice u stranicu postaju sve bizarnije, raspršit će se poput jutarnje izmaglice kada se Kate vrati u kafić te će se ondje gotovo alkemijski transformirati u građu koja će postati mudrost i bogato iskustvo.

Vrlo zanimljiv roman o temi koja dosad nije dovoljno istražena. Ipak, ne tražite veliku dubinu jer to nije svrha ovog štiva. Knjiga je pitka i zabavna – čak na trenutke djeluje vrlo „jednostavno” – ali hygge u njoj prilično je živ.