Lulea, gradić na sjeveru Švedske u kojem živi oko 80 tisuća stanovnika nedavno je pokrenuo zanimljivu inicijativu prema kojoj potiče svoje stanovnike da pozdravljaju jedni druge.

Ova kampanja, pokrenuta je, kako su objasnili, s ciljem jačanja duha zajednice, ali i kao dio borbe protiv usamljenosti.

U promotivnom videu objavljenom na društvenim mrežama prikazan je muškarac koji maše nepoznatoj ženi dok ona sjedi na klupi u parku, što je gesta koja naposljetku mami ženi osmijeh na lice. Žena potom maše drugom Luleačaninu dok se mimoilaze na ulici, nastavljajući svojim potezom lanac ljubaznosti.

Video je popraćen porukom: “Pozdraviti svoje susjede mala je stvar, ali istraživanja pokazuju da pozdravljanja mogu pridonijeti društvenim vezama i pozitivno utjecati na zdravlje, sigurnost i dobrobit.”

Asa Koski, sociologinja koja se bavi društvenom strategijom objasnila je da je kampanja pokrenuta s ciljem “otvaranja” Šveđana.

Šveđani znaju biti malo zatvoreni… Moramo se povezati jedni s drugima, a ovo je način za stvaranje odnosa. Ovdje je suprotno od Španjolske, gdje ste puno vani, razgovarate s ljudima, sjedite na klupama, imate kolektivni život vani.

Koski je rekla da su ankete pokazale da osobe u dobi između 16 i 29 godina posebno prijavljuju povećani osjećaj usamljenosti, a nada se da će kampanja ojačati društvene veze i potaknuti ljude da se više pozdravljaju.

U regiji u kojoj zima znači samo tri sata sunca, a prosječna temperatura u prosincu kreće se oko minus 10 stupnjeva C, manje je prilika za stanovnike da se svakodnevno susreću. No Koski kaže da je za to kriv i moderni urbani život.

“Što je veći grad, to ste više sami. U prošlosti, dok su ljudi živjeli u manjim selima, bili su bolji u govorenju jednostavnih stvari poput pozdrava”, rekla je Koski.