Od korištenja olovke za usne za postizanje holivudskog izgleda poput Angeline Jolie, pa sve do viralnih trendova, želja za punijim usnama oduvijek je prisutna. Dok neki i dalje biraju invazivne tretmane poput injekcija, sve više žena razmatra svoj pristup brizi o koži i ljepoti te se okreće manje invazivnim rješenjima. Ova promjena potaknula je ponovni interes za lip plumperse kao alternativom, nudeći obećanje punijih usana bez potrebe za invazivnim zahvatima.

Ali što zapravo predstavlja lip plumper i kako se razlikuje od običnog sjajila ili balzama za usne kojeg imamo u kozmetičkoj torbici? Lip plumpers sadrže slične hidratantne sastojke kao i ostali proizvodi, poput glicerina, ali se ističu po tome što sadrže i blage iritante. Iako iritanti obično nisu poželjni u proizvodima za njegu kože, u lip plumpers proizvodima uzrokuju proširenje krvnih žila, što daje privremeni otekli i popunjeni izgled usnama.

Essencijalno, preparati za lip plumping povećavaju hidraciju, doslovno povećavajući količinu vode koje vaše usne mogu zadržati, a time uzrokuju proširenje krvnih žila. Hijaluronska kiselina i peptidi često se koriste kako bi potaknuli usne na to da zadrže više vlage dok blagi kiseline i sastojci poput Sichuan papra i paprike uzrokuju blago peckanje i potiču protok krvi.

Trend koji smo voljeli 2000-ih?

Iako se sada digla prašina oko ovih proizvoda, lip plumpers nisu novina u beauty svijetu. Dapače, postali su popularni još sredinom 2000-ih. Tada su ovi proizvodi bili formulirani sa sastojcima kao što su paprena metvica, mentol, cimet, đumbir i kapsaicin. Neke vrste ovih sjajila također su sadržavale male doze pčelinjeg otrova kako bi se postigao efekt natečenosti. Iako su ti proizvodi općenito bili sigurni za korištenje, mogli su izazvati osip ako su se pretjerano koristili.

Moderne varijante ovih proizvoda ipak su doživjele nadogradnju. Najbolje od svega? Nude isti privremeni učinak punijih usana, uz obećanje da neće previše iritirati vašu kožu. Pitate se kako? Sada su lip plumpers formulirani sa sastojcima koji ponajprije njeguju kožu poput hijaluronske kiseline, peptida, ceramida, glicerina i drugih biljnih ulja i maslaca. No to ne znači da se sastojci koji mogu iritirati kožu ne koriste i danas. Stoga je važno pročitati etiketu i recenzije prije uporabe kako biste izbjegli neželjene reakcije.

Ipak, ako govorimo o sigurnosti, za razliku od invazivnih metoda poput injekcija, lip plumpers sigurni su za svakoga. No, ako imate osjetljive usne ili kožu oko njih, preporučuje se oprez ili pričekajte dok se usne dovoljno ne oporave prije uporabe. A kako ih nanositi? Zapravo je vrlo jednostavno – možete ih koristiti same ili kao pripremni tretman prije ruža ili sjajila, odabir je vaš.

Foto: Instagram/ @zoeliss, @noyamiller, @laetitiaduclos