Imena 122 žene koje su muškarci ubili tijekom prošle godine u Francuskoj nalijepljena su na pariški zid u nedjelju navečer kao dio spomen-obilježja u znak obilježavanja prve godine kampanje koja je u središte pažnje stavila ozbiljan problem femicida u zemlji

Pokret, koji je pokrenula skupina aktivista poznatih kao “les colleuses” (ljepitelji), započeo je u Parizu u kolovozu 2019. godine i od tada je postavljeno stotine slogana protiv femicida na zidove širom zemlje, koji često otkrivaju oštre detalje priča žrtava.  “Maureen, 28-godišnjakinja koju je njezin dečko nasmrt pretukao”, stoji u jednom. “Ostavlja ga, on je ubija”, kaže drugi.

U prošlu su se nedjelju aktivisti vratili na mjesto jednog od svojih prvih plakata kako bi postavili spomenik 122 ubijenim ženama od početka pokreta.

“Odlučili smo se vratiti na ovo mjesto gdje smo već postavili prvi plakat u čast Salomé, koja je bila stota žena ubijena 2019. godine”, rekla je aktivistica Camille Lextray za AFP. “Njezino je ime srušeno pa smo se odlučili vratiti ovdje kako bismo pokazali da ne uništiti imena tih žena.” Francuska ima jednu od najviših stopa femicida u zapadnoj Europi sa 146 žena koje je njihov partner ili bivši partner ubio u 2019. godini, prema vladinim podacima, što je porast od 25 u odnosu na prethodnu godinu.