Čokoladni lava cake, poznat i kao molten chocolate cake, jedna je od omiljenih slastica od koje svima rastu zazubice. Ova bogata čokoladna rapsodija pravi je izbor za vikend-recept u kojemu možete uživati sa svojim najdražima. Stoga požurite po sve potrebne sastojke i krenite u pripremu, koja je jednostavnija nego što se čini.

Jeste li znali da je lava cake nastao sasvim slučajno? Naime, poznati francuski chef Jean-Georges Vongerichten sredinom 80-ih slučajno je napravio ovaj desert tako što je eksperimentirao s receptom za čokoladni kolač i prerano ga izvadio iz pećnice. Iako su rubovi bili čvrsti, unutrašnjost je imala tekuću teksturu. Umjesto da ga baci, servirao ga je gostima i sve ostalo je povijest.

U nastavku donosimo detaljan recept!

Sastojci:

  • 2 velika jaja
  • 2 velika žumanjka
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • prstohvat soli
  • malo maslaca i kakaa u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C i namastite male kalupe za pečenje maslacem, a zatim po njima lagano posipajte kakao. Ovo će spriječiti da se kolači zalijepe za kalupe.
  2. Potom na pari otopite čokoladu za kuhanje zajedno s maslacem i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kad je smjesa glatka i kompaktna, ostavite je da se ohladi.
  3. U drugoj posudi, mikserom istucite jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Uz stalno miješanje, u smjesu polako dodajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno i prstohvat soli pa lagano dodatno sve skupa miješajte dok se svi sastojci ne spoje.
  4. Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe, napunivši svaki otprilike do 3/4 njihove visine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Vrh kolača trebao bi biti čvrst na dodir, ali unutrašnjost mekana.
  5. Nakon pečenja, ostavite kolače da se malo ohlade u kalupu (oko 1-2 minute), a zatim pažljivo izvadite svaki kolač i odmah poslužite. Lava cake je idealno servirati s kuglicom sladoleda od vanilije ili tučenim vrhnjem.

Foto: Unsplash, Pexels