Službeno smo zakoračili u uskršnji tjedan, a kako se taj blagdan približava, mnogi razmišljaju o jelima koja će se naći na blagdanskom stolu ili o tome kako ukrasiti pisanice. No, ako ste kao i mi, ljubitelji avanturističkih odluka i last-minute ideja za putovanja, možda ste se jutros zapitali: “Zašto ove godine Uskrs ne bismo proveli na nekom mini putovanju?”.

Ako žudite za jednodnevnim izletom, nekoliko domaćih destinacija čini se kao pun pogodak.

Rastoke

Iako je većina putnika već posjetila Rastoke na putu do mora ili natrag, ne znaju svi da ovo pitoreskno mjesto kraj Slunja nudi puno više od onoga što je vidljivo na prvi pogled. Rastoke su bogate slapovima, starim drvenim kućama i mlinicama, a pravu čar ovog mjesta doživjet ćete ako odlučite provesti noć ondje. Buđenje uz tu prirodnu ljepotu pruža poseban doživljaj – kao da ste u selu iz bajke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Slovin Unique – Rastoke (@rastoke_croatia)

Kopački rit

Kopački rit, poplavno područje između Drave i Dunava, najljepši je u proljeće kad priroda procvjeta. Posjet ovom parku prirode najbolje je započeti šetnjom poučnim stazama, gdje ćete moći naučiti puno toga o flori, fauni i krajoliku. Također možete uživati u vožnji brodom koji će vas provesti tamošnjim jezerima do najveće kolonije ptica kormorana u Hrvatskoj. U blizini se nalazi dvorac Tikveš, gdje možete dobro jesti, a u parku se možete odlučiti i za najam bicikla.

Park prirode Lonjsko polje

Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Nizinske poplavne šume hrasta lužnjaka i poljskog jasena predstavljaju najreprezentativnije komplekse listopadnih šuma ne samo u Europi već i u cijelom zapadnom palearktiku. Područje možete istražiti pješice, biciklom, kanuom, skelom ili brodom te samostalno otkriti sve jedinstvenosti Lonjskog polja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

Karlovac

Iako je poznato da svi putovi vode u Rim, svi putovi također i prolaze kroz Karlovac. Smješten na dodiru nizinskog i gorskog dijela središnje Hrvatske, Karlovac je grad četiriju rijeka, grad susreta i grad parkova. Ovaj grad pruža savršenu oazu za ljubitelje prirode i opuštajućih šetnji.

Karlovac je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, ali i kao središte obrtništva i trgovine, te kao domaćin raznih sportskih događaja. No ono što posebno ističe Karlovac jesu njegove četiri rijeke. Ovaj grad savršeno spaja tradiciju s modernim elementima, što se vidi i u njegovoj kulturnoj i gastronomskoj ponudi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Visit Karlovac Croatia (@visitkarlovac)

Park prirode Papuk – izletište Jankovac

U srcu Papuka, na 475 metara nadmorske visine, smjestio se biser slavonskog gorja – Jankovac. Ovo prirodno blago oduvijek je bilo privlačno ljubiteljima prirode, planinarenja i mira. Jankovac je proglašen zaštićenom park-šumom zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota. Svako godišnje doba na Jankovcu donosi poseban doživljaj, a posjetitelji mogu uživati u šetnjama, razgledavanju te aktivnostima na otvorenom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Park prirode Papuk Geopark (@park_prirode_papuk)

Idealne proljetne europske destinacije

No, ako želite bijeg izvan granica naše zemlje, postoji nekoliko destinacija koje biste mogli uzeti u obzir.

Rim + Vatikan

Vatikan je najvažnije sveto mjesto u kršćanstvu za katolike i služi kao sjedište Pape. Uskrs se slavi s posebnim poštovanjem, a posjetitelji mogu sudjelovati u Uskršnjoj misi na Trgu svetog Petra. Osim toga, kraj ožujka i početak travnja nudi idealnu klimu za razgledavanje u Rimu, gdje posjetitelji mogu ručati vani, ali ne moraju obilaziti Koloseum pod žarkim suncem. Za znamenitosti izvan uobičajenih ruta, rimski umjetnik i dizajner Ignasi Monreal preporučuje Centrale Montemartini i muzej Hendrika Christiana Andersena.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Visit Rome Official (@visit_rome_official)

Kreta, Grčka

Travanj je posljednji mjesec niske turističke sezone na Kreti, a seljački festivali obogaćuju doživljaj. Osim prilike da okusite domaću atmosferu i probate posebna uskrsna jela nakon posta, to je savršeno vrijeme za planinarenje po planinama u hladnim do umjerenim, ali sunčanim danima. Hotelski kompleksi na plažama možda još nisu otvoreni, ali primorski gradovi čine dobre baze, poput Rethymna sa svojim starim gradom iz doba Mletačke vladavine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Greece is (@greece.is_)

Sevilla, Španjolska

Najbolje za one koji se nadaju gradskom odmoru, ali im je toplo vrijeme prioritet. Najveći grad u španjolskoj regiji Andaluziji jedna je od pravih ljepotica s poviješću koja kulja iz svake pore. Mudéjarske palače i barokne crkve trljaju ramenima s kaldrmisanim ulicama, bodegama i barovima za tapase prekrivenima trajnim mirisom jasmina i cvjetova naranče te karakterističnim obilježjem flamenka. Odakle početi s onime što treba vidjeti? Svatko će imati svoj osobni popis, ali obavezna mjesta uključuju Alcázar Palace i Sevillsku katedralu s poznatim tornjem Giralda. Plaza de Toros najveća je arenu za bikove u Španjolskoj i uključuje Muzeja Taurino koji prikazuje povijest borbe s bikovima.

putovanje sevilla

Malta

Malta je jedno od najboljih mjesta u Europi za zimsko sunce. Stoga nije loše mjesto ni za proljetno sunce. Na ovoj maloj otočnoj državi ima puno sjajnih stvari koje se mogu raditi. Povijesni hramovi su fascinantni, a stari gradovi prekrasni. Plaže na Malti također su prilično spektakularne, s pješčanim obalama idealnim za plivanje i sunčanje. Osim toga, možete otići na nekoliko brodskih izleta do spektakularnih mjesta duž obale.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jasamine Azzopardi (@jasamineazzopardi)