Obiteljska kuća u Dolní Malá Úpa oslanja se na povijesno dokazane principe tradicionalne planinske arhitekture, prebacujući ih u suvremeni oblik.

Kuća na planini za suvremene stambene potrebe

U specifičnom kontekstu planinskog sela Malá Úpa arhitektonski studio mar.s architects projektirao je kuću na planini za prijatelje koja crpi inspiraciju iz povijesnih građevina u planinama Krkonoše, koristeći stoljećima staro znanje o životu u planini i transformirajući ga za suvremene stambene potrebe.

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća je smještena prema zapadnoj kosoj planinskoj livadi rubnog grebena, potvrđujući lokalne običaje kako udaljenošću od ceste tako i visinom grebena. Ona odjekuje oblikom povijesnih planinskih kuća dok uključuje suvremena arhitektonska načela.

Forma kuće je jednostavna, izrazito izdužena, postavljena na znakovito postolje obloženo lokalnim kamenom. Volumen iznad kamene baze odjeven je u neobrađeno drvo, postupno razvijajući svoj izražaj tijekom vremena, poprimajući srebrnasto sivu nijansu. Kako vrijeme prolazi, bijelo obojene letvice koje prekrivaju šavove između fasadnih dasaka sve se više ističu kao akcent. Ova fasada osigurava dugovječnost i u uvjetima najviših planina.

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Krovište je riješeno dvostrešnim krovom prekrivenim crno lakiranim aluminijskim pločama, s parom krovnih prozora koji su namjerno pomaknuti unatrag od zabata. Manja mansarda okrenuta prema cesti u cijelosti je obložena krovnim limom, dok je veća mansarda okrenuta prema pogledu i osvjetljava spavaću sobu, a prednja fasada je obložena drvetom.

U zapadnom dijelu, glavni volumen kuće proširen je verandom inspiriranom proširenjima povijesnih koliba. Veranda je djelomično prekrivena okomitom letvicom u razini pročelja, stvarajući tampon između interijera i eksterijera, vizualno smanjujući efekt probijanja verande. Kao naglasak, suvremena, potpuno otvorena čelična terasa proteže se od verande, lebdeći iznad okolnog terena, poduprta parom raširenih nogu. Za vrijeme ekstremnih vremenskih uvjeta, kada je okolina zamagljena, a vidljivost minimalna, ona postaje zapovjednički most usred ništavila.

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Kontrast otvorenom pročelju s verandom je pročelje okrenuto prema cesti, gdje kuća djeluje zatvorenije. Ova fasada skriva sve elemente koje nije poželjno isticati. Jedina istaknuta značajka koja se suprotstavlja metalnom krovnom prozoru je crna ulazna čelična kutija, koja štiti od izravnog utjecaja vremenskih prilika.

Kroz ulaznu ložu posjetitelji ulaze u predprostor i nastavljaju dalje u kuću prirodnim protokom između prostorija, gdje prednjači prostrani dnevni boravak. Iz prizemlja stepenice vode u podrum s kućnim wellnessom i sportskim prostorom ili u potkrovlje koje je isključivo namijenjeno spavaćim sobama.

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Koncept interijera usklađen je sa skromnim karakterom kuće, s ciljem stvaranja dostojanstvenog utočišta za obitelj, osiguravajući da se svi osjećaju ugodno čak i tijekom najjačih planinskih oluja. U interijeru se ističe drvo upotpunjeno suptilnim prigušenim bojama i pažljivo odabranim majstorskim i umjetničkim elementima.

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Kuća na planini

Minimalistička koliba u prirodi za neometano razmišljanje i opuštanje

Studio: mar.s architects
Autor: Martin Šenberger
Suautor: Václav Kastner
Fotografije: BoysPlayNice