Kreatori smo po prirodi. Ispunjava nas materijalizirati naše snove i udahnuti život svojim idejama. Međutim, često se susrećemo s preprekama koje su jedinstvene za današnje vrijeme: stalne obavijesti, mnoštvo informacija, digitalni šum i stalna potreba za provjeravanjem telefona.

Ta nas ometanja sprječavaju da u potpunosti ostvarimo svoj potencijal i duboko zaronimo u stvari koje su nam važne. Iz tog su razloga Dominik Ilichman i Adam Hofman osmislili Hyttu – modernu kolibu u prirodi u kojoj možete nesmetano stvarati i razmišljati o važnim stvarima.

Minimalizam za maksimalni fokus

Glavna je namjera bila dizajnirati mjesto koje je u skladu sa svojim prirodnim okruženjem kako bi se osiguralo dovoljno prostora za razmišljanje i iskru inspiracije. Spoj privatnosti, prirode i kvalitetnog radnog prostora omogućuje vam da se oslobodite užurbanosti svakodnevice i istražite nove ideje i stvari koje istinski cijenite.

Cilj je bio skandinavski minimalizam. Nema nepotrebnih elemenata koji bi vas ometali. U isto vrijeme, Hytta uključuje standarde na koje smo danas navikli, tako da se osjećate ugodno i možete se koncentrirati bez prekida. Prostrana terasa i prozori sa svih strana povezuju interijer s okolinom, omogućujući korištenje prirode kao izvora kreativnosti i inspiracije.

Prostorni raspored

Hytta je smještena na južnoj padini na rubu borove šume, koja odvaja kolibu od okolne civilizacije, pružajući obilje privatnosti. Njegov tlocrt inspiriran je nekadašnjom lovačkom kolibom, zadržavajući svoj cjelokupni oblik. U prizemlju se nalazi dnevni boravak s kuhinjom, predsoblje, kupaonica, ostava i druga vanjska kupaonica dostupna izvana.

Glavni dnevni boravak ima visoki zabatni krov, pružajući velikodušan prostor za kreativnost. Iz dnevnog dijela pristupa se kupaonici koja zahvaljujući crnom estrihu i namještaju nudi upečatljivu i intimnu atmosferu. Kuhinjsko stubište, izrađeno od nježnog lima, obješeno je na sajle i graciozno se penje do glavne spavaće sobe. Ova spavaća soba gleda na istok, a kroz njen veliki prozor jutarnje sunce ulazi u sobu, omogućujući vam da gledate kako se priroda budi, iz udobnosti vašeg kreveta. Spavaća soba također omogućava pristup prvom od dva udobna kutka. Drugi kutak nalazi se na malom potkrovlju iznad glavnog dnevnog prostora i do njega se može doći ljestvama. Oba kutka pružaju dodatne prostore za spavanje, omogućujući Hytti da udobno smjesti do šest osoba.

U dnevnoj zoni veliki stol za blagovanje od hrastovine služi i kao blagovaonica i kao radni prostor. Tehnički sadržaji, uključujući računalni monitor, mogu se lako proširiti iznad stola iz jednog od ormara u knjižnici. Kvaliteta radnog prostora dodatno je poboljšana internetskom uslugom Starlink i biodinamičkom rasvjetom koja ne emitira plavu svjetlost nakon što padne mrak, što potiče bolji san. Hytta se primarno grije s pomoću peći na drva od lijevanog željeza sa sekundarnom regulacijom temperature podnim grijanjem.

Finska sauna za kvalitetno opuštanje

Kvalitetno opuštanje također je bitan dio nesmetane kreativnosti. Zato ćete samo nekoliko metara od Hytte pronaći modernu finsku saunu s hladnom kadom. Objekt se nalazi na blago nagnutom terenu s kojeg se pruža neprekidan pogled na prirodu dok vi uživate u sauni. S dimenzijama 6 x 3,5 metara, struktura se sastoji od prostora za opuštanje, tuša i same finske saune. Baš kao i Hytta, utjelovljuje duh skandinavskog minimalizma i, zahvaljujući dubokoj fasadi obloženoj pougljenjenim drvetom, gotovo se stapa s okolnom prirodom. Konstrukcija je sidrena zemljanim vijcima, a pristup objektu je omogućen preko čelične rampe, što objektu daje ugodan osjećaj lakoće.

Tko su autori?

Bitno je istaknuti i tko su autori ove kuće jer se radi o ljudima čija ekspertiza je neupitna, no ono što je bitnije – razina njihovih ideala je nešto čemu bi svi trebali težiti. Adam Hofman diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Češkog tehničkog sveučilišta u Pragu. Tijekom studija dizajnirao je Hyttu kako bi on i Dominik odmah nakon diplome krenuli u njenu realizaciju. Sljedeće je godine praktički živio na gradilištu da bi stekao uvid u građevinsku praksu kao arhitekt.

Nakon završetka Hytte, odradio je pripravnički staž u querkraft studiju u Beču. Trenutno radi za Architekten Kneidinger u Linzu, Austrija. Pronašao je svoju strast u konceptualnom razmišljanju, održivim materijalima i jednostavnim linijama. Dominik Ilichman studirao je pravo na Karlovom sveučilištu. Radi kao product manager u tehnološkoj tvrtki Productboard i fokusiran je na umjetnu inteligenciju. Posao mu omogućuje rad na daljinu, što često iskorištava, putujući svijetom kao digitalni nomad. U prošlosti je s Adamom osnovao projekt Socks Traveling kako bi potaknuli ljude na ruksak. Dominik je podijelio svoja iskustva s putovanja na TEDx konferenciji 2020. Trenutačno s Adamom upravlja, vodi Hyttu.

Autori: Adam Hofman (kreativni koncept i arhitektura), Dominik Ilichman (kreativni koncept)

Fotografije: Studio Flusser (www.studioflusser.com), Julius Filip (www.juliusfilip.cz)