U Matuljima (Osojnaki 33) iznad Opatije, uskoro se otvara Kuća ljekovitog bilja, jedinstveni poduzetnički projekt na ovim prostorima. Svečano otvaranje zakazano je za 13. listopada, a mi jedva čekamo vidjeti da cijela priča oživi.

Podno Učke kao prekrasne kulise, Kuća ljekovitog bilja postaje mjesto za grupne radionice, stručna predavanja i konzultacije. Bit će to prava biljna oaza multifunkcionalnog karaktera s prekrasnim zelenim krovom, kako ju je zamislila poduzetnica Martina Tuta.

Martina je inače vlasnica Biljkoljupke, poznatog brenda među ljubiteljima prirodnih proizvoda, a Kuća ljekovitog bilja nosi veliki potencijal i u okviru zelene, održive turističke ponude Kvarnera i Primorja, obzirom na svoj interaktivni, edukativan i zanimljiv sadržaj kojeg će nuditi. Na ideju za projekt Martina je došla radeći na Biljkoljupci, osluškujući tržište te koristeći dosadašnje bogato iskustvo rada u turizmu, ali i velikim kompanijama poput Amazona. Potencijal Kuće ljekovitog bilja prepoznali su i stručnjaci iz poslovnog svijeta kada je projekt 2021. godine osvojio 3. mjesto na Startup inkubatoru Rijeka. Sve je to Biljkoljupci dalo dodatan vjetar u leđa, a Martina i suprug Marko počeli su svaki mjesec odvajati dio prihoda za realizaciju projekta, smještenog u njihovoj okućnici u Matuljima. Osim što će biti mjesto gdje će se održavati radionice na temu ljekovitog bilja, Kuća ljekovitog bilja postat će i svojevrsni edukacijski mini-hub za žene koje se bave sličnim temama u okviru ženskog zdravlja.

Martina Tuta

Martina Tuta svoju je poduzetničku priču s ljekovitim biljem započela usred pandemije 2020., kada je preko noći ostala bez posla u turizmu, a njezina mala obitelj bez važnog dijela prihoda. Odlučna da pronađe svoj put, svoju je nezavidnu situaciju usmjerila u stvaranje nečeg novog. Upisala je školu ljekovitog bilja, dane provodila u prirodi i učila. Nakon nekoliko mjeseci, iz hobija, strasti i ljubavi nastala je Biljkoljupka. Martina je u svoj brend posebno utkala transparentnost čitavog procesa proizvodnje jer je upravo transparentnost prepoznala kao najveći nedostatak prirodnih proizvoda koje je sama kupovala. Nije dugo trebalo da Biljkoljupka postane hit među svima koji žele provjereno kvalitetne prirodne proizvode.

Obiteljski posao s ljekovitim biljem sve je više rastao, a Martina je nastavila ulagati u svoje obrazovanje te se educirala za kliničkog fitoterapeuta. Bio je to ogroman i presudan korak za razvoj Biljkoljupke. Martina je usmjerila svoj rad na žensko reproduktivno zdravlje i imunitet s ciljem da ženama omogući holistički pristup zdravlju uz integrativnu medicinu.

Kuća ljekovitog bilja predstavlja krunu Martininog dosadašnjeg rada. No, poznavajući njezinu životnu energiju i fantastičan poduzetnički mindset – ovo je tek prva kruna u nizu.

Foto: Biljkoljupka