Mnogi se dobro sjećaju bakinih sočnih pita od rabarbare – stare, pomalo i zaboravljene biljke, koja se sve više vraća na naše menije u nekom suvremenijem ruhu. A ako se s nečim ova biljka “voli” onda su to definitivno jagode

Kada je Kriška i po na Malom placu pronašla rabarbaru i jagode iz ekološkog uzgoja malih lokalnih proizvođača, odmah joj je sinula ideja – sljubit će ih u novu priču sa starim okusima. Tako su nastale ove mini galette koje izgledaju jednostavno fantastično, a o okusu bolje da ni ne pričamo!

Jagode su najslađe pred kraj sezone! Nikada mi neće dosaditi sirove, mogla bih ih jesti za doručak, ručak i večeru. Granično vjerujem da ih je šteta jesti drugačije… Ali ipak sam vam pripremila i jedan recept za kolače. Zašto? Jer je Mali plac nedavno, osim super slatkih jagoda, imao i prekrasnu rabarbaru. Jednostavno kombinacija iz snova. Kiselost rabarbare ublažena slatkoćom jagoda, i dva okusa koji se savršeno prožimaju. Budući da sam imala i zadnje primjerke domaćih jabuka, iskoristila sam i njih, ali slobodno možete tu količinu jabuka zamijeniti kombinacijom jagoda i rabarbare.

Sastojci

1 šalica integralnog pirovog brašna

1/2 šalice tapioka škroba

1/2 šalice kokosovog ulja u krutom stanju

3 jušne žlice agavinog sirupa

3 jušne žlice hladnog sojinog mlijeka

1 prstohvat soli

1/2 šalice jabuke narezane na sitne kockice

1/2 šalice narezanih jagoda

1/2 šalice narezane rabarbare

2 jušne žlice agavinog sirupa

1jušna žlica tapioka škroba

Priprema

Stavite sve sastojke za tijesto osim sojinog mlijeka u sjeckalicu i blendajte desetak sekundi, odnosno dok se ne sjedine. Nemojte predugo blendati da se smjesa ne zagrije – cilj je da se kokosovo ulje u što manjoj mjeri rastali kako bismo dobili prhko tijesto. Smjesa bi trebala biti relativno rahla. Dodajte hladno sojino mlijeko (važno je da bude hladno!) i blendajte još desetak sekundi. Ovo se može napraviti u zdjeli pomoću običnog miksera, ili čak razmrviti sve skupa rukama. Meni je najdraža varijanta sa sjeckalicom jer se smjesa sjedini brzo i uz najmanje nereda. Stavite tijesto u hladnjak na 30-45 minuta, pa ga razvaljajte na oko 3 mm debljine i oblikujte 6 krugova (meni su ispala 4 u prvoj turi i još 2 od ostataka).

Pomiješajte narezano voće s agavinim sirupom i škrobom i rasporedite punjenje na svaki komad tijesta. Preklopite rubove tijesta preko punjenja. Pecite 30 minuta na na 180 °C.

Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim „finim“ postovima.