Film “Cuties”, o djevojčicama koje ‘tverkaju’ izazvao je pravu lavinu zgražanja kada je krenuo s emitiranjem na Netflixu.

Sada, nekoliko mjeseci otkada je proglašen kontroverznim zbog svoje tematike i seksualiziranog prikaza 11-godišnjakinja, stigla je vijest da bi mogao biti nominiran za Oscara. Naime, našao se na listi od pet mogućih filmova s kojima će Francuzi konkurirati za najvažniju filmsku nagradu. Uz “Cuties”, natječu se i “Eté 85 (Summer Of 85”), “ADN (DNA)”,” Two Of Us” i “Gagarine”. Naravno, odbor još treba odlučiti koji od filmova će prijaviti Akademiji nakon čega će se među prijava iz cijelog svijeta, odlučiti tko je u finalnoj utrci.

Francuski film “Cuties” našao se na udaru brojnih kritika zbog prikaza maloljetnih djevojčica koje plešu oskudno odjevene prateći koreografije tvirkanja, stila plesa koji priliči odraslima.

Glavna junakinja potječe iz muslimanske obitelji koja joj brani da se time bavi, unatoč njezinoj velikoj želji i talentu. Film je shvaćen kao direktan udar na muslimansku zajednicu, ali i oštro osuđen zbog prikazivanja djevojčica u takvom seksualnom okruženju. Iako je od strane kritike postigao vrlo visoke ocjene i pokazao uspjeh u Francuskoj te je predstavljen u Canessu. Redatelj filma Maïmouna Doucouré, svojedobno je dobio i prijetnje, a digla se prašina i oko Netflixovog najavnog vizuala za film.

Foto: Netflix