Osim što ovog produženog vikenda pomičemo sat i započinjemo sa zimskim računanjem vremena, pred nama je i Noć vještica, odnosno Halloween!

‘Najstrašnija noć u godini’, kako je pop kultura voli opisivati, iz godine u godinu rezonira našim društvom i sve je prisutnija, a u prilog tome govore i razne klupske večeri Halloween tematike. No ipak, ukoliko ste ovog produženog vikenda više u điru ostanka kod kuće, postoji način kako i u udobnosti svog doma provesti Halloween večer.

U nastavku vam donosimo preporuke filmskih horor i triler naslova, pa čak i komedija te animiranih filmova, koji će Halloween učiniti ‘zastrašujućim’, bez da morate dalje od kauča. Neki od njih se nalaze i na listi najstrašnijih horora svih vremena, pa za one plašljivije i slabijeg srca, preporučujemo da ne gledaju sami!

Scary Movie

Ova američka horor-komedija iz 2000. godine postala je filmski klasik, kao i serijal koji kroz ukupno pet nastavaka donosi zabavnu parodiju na horor, misteriozne i triler žanrove. I dvadesetak godina kasnije s guštom se nasmijemo na blesavu wazzup! scenu.

Hotel Transylvania (Hotel Transilvanija)

Ovaj animirani film donosi nam priču o avanturama čudovišta koja borave u naslovnom Hotelu Transilvanija, gdje se mogu doći opustiti i pobjeći od ljudi, koji ih progone. Zabavna priča iz 2012. godine, u kojoj su glasove glavnim likovima dali Adam Sandler, Andy Samberg i Selena Gomez.

Get Out 

Novijeg datuma ali i instantni klasik koji na Rotten Tomatoes drži drugo mjesto najboljih horor filmova svih vremena. Odmah iza kultnog Psiha. Nakon što Chris dođe po prvi put posjetiti i upoznati roditelje svoje djevojke, stvari se počnu kretati u nepredvidljivom smjeru. Prije svega, ovaj film ima savršenu kombinaciju žanrova koja mu je priskrbila nagradu Oscar za najbolji scenarij, kao i nominacije za najbolji film, najboljeg glavnog glumca i najbolju režiju.

The Addams Family (Obitelj Adams)

Popisu animiranih filmova pridružujemo i “The Addams Family”, komediju iz 2019. godine, koja nam donosi novu adaptaciju priče o ovoj neobičnoj i čudnoj, a svima nam omiljenoj fiktivnoj obitelji Adams.

Beetlejuice (Bubimir)

Na Netflixu je dostupna još jedna horor-komedija, klasik s kraja 1980-ih, nastao u režiji Tima Burtona. Riječ je dakako o Oscarom nagrađenom filmu “Beetlejuice”, odnosno podmuklom, a opet omiljenom nam liku Bubimira, kojeg duhovi dvoje preminulih stanara unajmljuju kako bi otjerao nove stanovnike njihovog nekadašnjeg doma. Glavne uloge igraju Michael Keaton, Alec Baldwin, Winona Ryder, Geena Davis…

Let The Right One in

Ovaj švedski romantični horor film (da, dobro ste pročitali) zaista je nešto posebno. Po nama jedan od najzanimljivijih horor filmova svih vremena, a veliki broj filmofila smatra isto. Na IMDB ima visoku ocjenu za ovaj žanr – 7,9, a na Rotten Tomatoes se našao među top 10 horor filmova. U njemu je jedan od glavnih likova, dvanaestogodišnji Oscar koji je jako povučen i opterećen jer ga nekoliko dječaka stalno maltretira u školi. Iako razmišlja o osveti, to nikome ne spominje, čak ni majci, jer je svjestan da je preslab da bi nešto sam mogao poduzeti. Jednoga dana dogodi mu se neočekivano poznanstvo s vršnjakinjom Eli koja mu se učini prikladnom za prijateljstvo. No, iako je izrazito mirna i pristojna djevojka, svejedno djeluje tajanstveno, pa i bizarno: naime, ne smije izaći na sunce, ništa ne jede, a u neki prostor ulazi samo kad je se pozove. A kada Oscar otkrije da ona pije ljudsku krv jer jedino tako može preživjeti, on pomisli da je možda ta draga djevojka vampirica…

The Shining (Isijavanje)

Niti jedan popis filmova horor tematike ne bi bio potpun bez klasika Stanleya Kubricka, “Isijavanje”. Film je nastao prema istoimenoj noveli Stephena Kinga i donosi nam izvanrednu, kao i zastrašujuću priču o piscu i njegovoj obitelji koja dobiva posao pazikuće u ukletom hotelu usred ničega, što ih ubrzo zbog raznih nadnaravnih aktivnosti dovodi do ludila. Glavne uloge nose Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers i Danny Lloyd.

Us (Mi)

Jordan Peele je zacementirao status kreativnog redatelja horor filmova, baš zbog zanimljivih napetih priča koji odskaču od klasičnih “nasilje, krv, vrisak” formule. Takav je i film Us, koji mu je donio priznanje publike i kritike. Napeto do samog kraja. Također se na Rotten Tomatoes nalazi među 10 najboljih horor filmova svih vremena.

It (Ono)

Još jedan film koji se bazira na istoimenoj knjizi Stephena Kinga. Ovo je filmska adaptacija iz 2017. godine, a zbog ove horor priče smo na klaunove počeli gledati potpuno drugačije, dok je crveni balon u pop kulturi dobio potpuno novo značenje.

Mjesto tišine

Naš svijet su zauzeli naizgled neranjivi grabežljivci, koji, na najmanji mogući šum, odmah napadaju smrtonosnom silom. Sve se stoga odvija oko jednog bitnog pravila – kreći se pažljivo i nikada ne stvaraj nikakav zvuk, pa čak ni najmanji šum. Jedna je genijalna obitelj uspjela preživjeti u tišini, pažljivo prigušujući svaki mogući zvuk u svakodnevnom životu. Film zbog kojeg će vam doslovno zastati dah, jer ćete i sami razmisliti o tome hoćete li napraviti šum ili dva.

Nevidljivi čovjek

Zatočena u nasilnoj vezi s bogatim i briljantnim znanstvenikom, Cecilia Kate pod okriljem noći bježi i skriva se uz pomoć svoje sestre, dugogodišnjeg prijatelja i njegove kćeri. Ali nakon što Ceciliain bivši partner počini samoubojstvo te joj ostavi popriličan iznos nasljedstva, Cecilia posumnja u istinitost priče o samoubojstvu. U isto vrijeme počinju joj se događati neobjašnjive i smrtonosne stvari koje prijete njoj i svima do kojih joj je stalo, te ju polagano počinje napuštati razum dok se trudi svima dokazati da ju progoni netko koga nitko ne može vidjeti. Ako ne želite početi sumnjati u svaki šum u svom stanu, nemojte gledati ovaj film!

I Saw the Devil

Ako tražite dobar horor ili triler ostavite to kinematografiji Južne Koreje koja nas iznova oduševljava, a tako je bilo i s ovim filmom – “I saw The Devil”. Kombinaciji trilera i horora.  Ovaj takozvani film osvete jest po mnogočemu poseban i pamtljiv, zato nemojte čitati vrlo generičku radnju “ubili su mi zaručnicu, idem na ubojiti pohod”, ovaj film je toliko više od toga. Veliak preporuka.

Fotografija: imdb.com