Ako tražite finu istarsku hranu u domaćoj atmosferi, ova konoba zadovoljava sve parametre – i zato ćete se tamo poželjeti iznova vraćati

Budući da sam sklonija gastro-eno ekspedicijama po unutrašnjosti Istre čijih šarmantnih brežuljaka se nikada ne mogu zasititi, nisam imala go-to mjesto u Puli za koje sam sigurna da ću nakon ručka otići sita i sa osmijehom na licu (ima li što gore nego otići nezadovoljan iz restorana?).
A takvo mjesto pronašla sam u konobi Boccaporta koja se nalazi izvan centra grada, okružena zelenilom – a koja je ujedno i jedan od kultnih restorana među lokalcima. Jer, koliko sam imala prilike vidjeti, gosti se ovdje neprestano izmjenjuju i uvijek je gužva, stoga je bilo pravo čudo da smo uspjeli uhvatiti stol bez rezervacije (note to all). 

Konoba Boccaporta_eksterijer

Konoba Boccaporta_bašta

Stoga, nakon raviola s gamberima, kaneštrelama i tartufima koji su nas oduševili (gušti cijele Istre na jednom tanjuru), naravno da smo htjeli saznati više o ovoj konobi na čijem se ulazu nalazi natpis “Lijepa riječ otvara vrata” – koji odmah daje naznaku toplog i ugodnog ambijenta, koji reflektira i sami interijer za čije su uređenje zaslužni vlasnici. A posebno su simpatični posteri sa starim istarskim izrekama kao što je “Ne greš nikamo dok to ne pojiš!” – što smo svi slušali u djetinjstvu od naših majki i baka. 

Konoba Boccaporta_poster_interijer

Obiteljska tradicija

Kako nam otkriva Gianluca Draguzet, priča o konobi krenula je od jedne obitelji iz okolice Barbana koja se ugostiteljstvom bavi od 1980-ih godina. “Boccaporta je nastala iz potrebe da se u Puli nudi prava domaća istarska hrana kako bi se svi koji nas posjete kušali znane istarske okuse. Nama je istarska kuhinja u krvi – vlasnikova nona bila je kuharica koja ga je naučila zanatu i svim tradicionalnim jelima, mama je bila među prvima ženama koje su se samostalno bavile ugostiteljstvom. Tako da je ugostiteljstvo dio nas i ponosni smo na to.”

Konoba Boccaporta_poster_interijer

A ukoliko se pitate što označava naziv restorana, riječ je o prozoru na pramcu broda. “Zanimljivo je i kombinacija riječi bocca što na talijanskom znači usta te porta odnosno vrata, pa su u našem nazivu spojeni more, vrata s kojih dočekujemo naše goste i usta koja simboliziraju sve ove naše ukusne delicije” – objašnjava Gianluca. 

Domaća istarska hrana s twistom

Kulinarska filozofija restorana bazira na “jednostavnosti, starim okusima i zaboravljenim receptima”, uz svakodnevno prilagođavanje ponudi koja dolazi sa istarskih pašnjaka i njiva. “Cilj nam je gostima ponuditi kvalitetne i domaće proizvode iz OPG-ova diljem Istre, pa tako sir nabavljamo u Loboriki, ulje iz Vodnjana, pršute iz Sv. Petra u Šumi, a povrće iz okolice Bala – čime šaljemo jednu jedinstvenu istarsku poruku na svakom našem pijatu.” Pritom se poštuju tradicionalni recepti, ali modificiraju na Boccaporta način kako bi bili što izvorniji, ali s novim odmakom.

Konoba Boccaporta_mesna plata

Konoba Boccaporta_riblja plata

S obzirom na to da se njihov menu bazira na sezonskim namirnicama, mijenjaju ga četiri puta godišnje te kako ističe Gianluca, pritom se trude iz tjedna u tjedan uvoditi novitete na koji ih inspririraju tržnica i lokalni ribari u jutarnjim satima.

A kako bismo vam olakšali pri odabiru jela kada posjetite konobu, pitali smo ga koje specijalitete bi posebno izdvojili. “Preporučili bismo svakako, za početak, naše hladne plate, riblje i mesne, koji nude ono najbolje od Istre – poput pršuta i sira, domaćih kobasica i pancete, do srdela i sardona, mariniranih gambera ili dimljene tune.”

Konoba Boccaporta_hrana

Konoba Boccaporta_teletina

Uz njih, posebno ističe ručno rađene raviole punjene sa sirom u umaku od gambera, kanaštrela i tartufa (što mogu potvrditi iz vlastitog iskustva!), rombo na umido i teleću koljenicu ispod peke, a za desert – tiramisu i krempitu u čaši. No ja bih ovdje dodala i laganu tortu od skute i smokve koja zaokružuje cijeli obrok slatkim notama, a savršeno se ljubi uz prozračnu istarsku malvaziju.

Konoba Boccaporta_torta od smoke i skute

And it goes without saying, na vinskoj karti konobe nalaze se sve poznate istarske vinarije, ali ujedno surađuju i sa slovenskom vinarijom Klet Brda. 

Poznati gosti

Ako bacite pogled na njihov Instagram profil, vidjet ćete da su konobu Boccaporta posjetile mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog života. No uz Severinu, 2 Cellos, Gibonnija, Olivera ili Petra Graše i Urbana koje izdvaja Gianluca, ovdje su bile i inozemne zvijezde poput Joe Cockera, Umberta Tozzija, ali i slavnog chefa Gordona Ramsaya “koji je guštao u kvarnerskim škampima s domaćom tjesteninom.” 

No on nije jedini kuhar koji je uživao u Boccaporti. “Chef Mate Janković posjetio nas je prilikom Sajma knjiga u Puli te je tom prigodom predstavljao svoju knjigu u našoj konobi. Tom prilikom, naš poznati istarski kuhar David Skoko, zajedno s našim kuharima, osmislio je jela za tu prigodu” – otkriva Gianluca i dodaje kako im je svakako u skorašnjem planu gostima ponuditi nešto novo, što može uključivati i suradnje s poznatim kuharima. 

Mi ćemo u međuvremenu sve gastro novosti pratiti na njihovoj Facebook stranici, a nadamo se da smo vama dali dovoljno razloga zašto biste trebali ovu konobu staviti na svoju top listu istarskih restorana.

A nakon ovog gastro doživljaja, napravite isto što i mi – uputite se prema centru grada i istražujte pulske ulice, pa ćete u jednom trenutku zasigurno proći ispred galerije Makina.
Jer ova galerija i konoba Boccaporta definitivno su dva genijalna mjesta koja trebate posjetiti u Puli prvom prilikom.

Konoba Boccaporta_poster_interijer

Foto: Konoba Boccaporta