Ten Steps to Nanette, nagrađivane spisateljice i komičarke Hannah Gadsby je knjiga koja se dugo čekala

Višestruko nagrađivana spisateljica, komičarka i povjesničarka umjetnosti, Hannah Gadsby, prestala se baviti stand-upom i komedijom kada je lansirala Nanette – svoj mega popularan nastup na kojemu je to i obznanila. Radi se o nastupu koji je pametan, britak, neopisivo tužan, urnebesan i jako, jako istinit i stvaran.

Nanette je nastao kao plod pisanja anegdota, ili bolje rečeno, nesreća koje su joj se u periodu od deset godina dešavale. Sada, u ovoj knjizi, mogli bismo reći i memoarima, Hannah nas vodi kroz ključne trenutke u svom životu koji su doveli do njezine snažne odluke da kaže istinu – bez obzira na to kolika je cijena toga. Da se isplatilo, svjedoči i činjenica da su brojni kritičari uvrstili upravo ovu knjigu na popis najiščekivanijih 2022. godine.

“Ne postoji ništa jače od slomljene žene koja se nanovo izgradila!“ – izjavila je Hannah Gadsby u svojem nastupu Nanette, gorljivoj kritici načina na koji društvo vodi javne rasprave o marginaliziranim zajednicama.

Kada je premijerno prikazan na Netflixu, ostavio je publiku očaranu njezinom nevjerojatnom iskrenošću i jedinstvenom sposobnošću da ih od smijeha odvede do uništene tišine.

Sada Deset koraka do Nanette nastavlja Gadsbyjinu tradiciju brkanja očekivanja i normi, na pravi nas način upoznavajući s jednim od najeksplozivnijih, formativnih glasova našeg vremena.

Ten Steps To Nanette, korice knjige

Gadsby je odrasla kao najmlađa od petero djece u izoliranom gradu u Tasmaniji, gdje je homoseksualnost bila ilegalna do 1997. Svoje je djetinjstvo doživljavala sigurnim i “normalnim”, ali kako je postala svjesna svoje sve veće čudnosti, vanjski svijet je počeo potkopati “ranjivo tanak furnir” njezina postojanja, kako je sama izjavila.

Nakon što se preselila u kontinentalnu Australiju i stekla diplomu iz povijesti umjetnosti, Gadsby se našla u lutanju, radeći lutajuće poslove i izdržavajući godine izolacije isprekidane homofobičnim i seksualnim nasiljem. S dvadeset i sedam godina, bez doma i bez mogućnosti zamišljanja vlastite budućnosti, prijateljica ju je potaknula da se prijavi na stand-up natjecanje. Pobijedila je i tako je započela njena karijera u komediji.

Gadsby je postala poznata po svom samozatajnom, autobiografskom humoru. No, 2015., dok je Australija raspravljala o legalnosti istospolnih brakova, Gadsby je počela dovoditi u pitanje ovaj način pripovijedanja, započevši rad na nastupu koji je postao Nanette.

Mučni i urnebesni, Deset koraka do Nanette prati Gadsbyjin rast kao queer osobe, do njezinog stalno razvijajućeg odnosa s komedijom i njezine borbe s kasnim dijagnozama autizma i ADHD-a, te konačno stiže do okosnice Nanette: odricanja samoocjenjivanja, odbacivanja mizoginije i moralnog značaja kazivanja istine.

Nastup možete pogledati na Netflixu, Hannah nije tu stala, nakon Nanette kreirala je i nastup Douglas (jedno bolje od drugoga!), a sada, napokon, i knjigu možemo imati u rukama!

Foto: Netflix, PR