Zlatni globus u važnim kategorijama za Najbolju dramu i Najbolju redateljicu ove godine je pripao Kineskinji Chloé Zhao i njezinom fantastičnom filmu “Nomadland” o kojem smo vam pisali ovdje.

Azijati diljem svijeta iznimno su ponosi na svoju sugrađanku koja je ušla u povijest dodjele Zlatnih globusa postavši prva Azijatkinja koja je ikad osvojila nagradu za Najbolju režiju. Također, Chloe Zhao je i druga žena u povijesti Zlatnih globusa koja je nagrađena kao redateljica. Prva je bila Barbra Streisand za mjuzikl “Yentl” 1983. godine.

Ne mogu ovo dovoljno naglasiti, kao Azijatkinja koja se bavi umjetnošću, toliko je nadahnjujuće vidjeti Chloé Zhao večeras kako se upisuje u povijest kao prva žena u boji koja je pobijedila u kategoriji za Najbolju režiju“, rekla je jedna korisnica Twittera. Ove se godine ujedno i prvi puta dogodilo da je više od jedne žene ikad ušlo u uži izbor za titulu Najbolje redateljice. Regina King i Emerald Fennell također su bile nominirane za tu nagradu.

Chloé Zhao rođena je u Pekingu 1982. godine, nakon čega je preselila u London tijekom srednje škole koju je na kraju završila u Los Angelesu kao i ostatak svog filmskog obrazovanja. I danas živi tamo sa suprugom i dvije kćeri. Njezin prvi film “Songs My Brothers Taught Me” osvojio je nagradu Independent Spirit za Najbolji dugometražni film, a za istu je nagradu bio nominiran i njezin drugi film “The Rider”. Za, sad već višestruko nagrađenu, dramu “Nomadland” predviđaju joj veliki uspjeh na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

Foto: Getty Images