Uvijek je nevjerojatno kako brzo vrijeme prolazi, zar ne? Svi smo skloni zaroniti u uživanje u blagdanskom ozračju, prepuni radosti i euforije tijekom prosinca, da bismo odjednom osjetili kako nam siječanj dolazi s hladnim valom stvarnosti. 

Za mnoge od nas, prvi mjesec u godini može predstavljati izazov, donoseći sa sobom svojevrsnu melankoliju poznatu kao siječanjska depresija. No, kao što kažu, najbolja obrana je dobra priprema. 

Prije nego nas obuzme postblagdanska tuga, vrijeme je da se stvari uzmu u svoje ruke i stvori strategija za suočavanje s tim izazovima. Zajedno ćemo istražiti kako se pripremiti na vrijeme i osigurati da nova godina donese ne samo promjene na kalendaru, već i svježi početak u našem unutarnjem svijetu.

Postavite realna očekivanja 

Nemojte sebi postavljati nerealne ciljeve ili očekivanja za novu godinu. Umjesto toga, fokusirajte se na male, ostvarive korake koji će vam pomoći da postignete dugoročne ciljeve.

Planirajte unaprijed

Razmislite o svojim ciljevima i planirajte korake koje ćete poduzeti kako biste ih postigli. Imati konkretan plan može vam pomoći da se osjećate sigurnije i motiviranije.

Održavajte ravnotežu

Ne zaboravite brinuti o sebi tijekom praznične sezone. Održavajte ravnotežu između obaveza i odmora. Pronađite vrijeme za opuštanje i aktivnosti koje vas ispunjavaju.

Prakticirajte samopomoć

Posvetite se prakticiranju tehnika samopomoći poput meditacije, dubokog disanja ili joge. Ove tehnike mogu vam pomoći da se opustite i suočite s izazovima na pozitivan način.

Družite se s voljenima

Povežite se s obitelji i prijateljima. Druženje s voljenima može vam pružiti emocionalnu podršku i pomoći vam da se nosite sa stresom.

Fizička aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti stres. Razmislite o uključivanju šetnji, vježbi ili drugih aktivnosti u svoju rutinu.

Ostanite povezani

Ako se osjećate usamljeno ili neraspoloženo, ne bojte se potražiti podršku. Razgovarajte s prijateljem, članom obitelji ili stručnjakom za mentalno zdravlje.

Provodite što više vremena na svježem zraku

S obzirom na kraće dane, izloženost prirodnom svjetlu i svježem zraku postaje ključna. Pronađite vremena za šetnje na otvorenom, otvorite prozore i osigurajte dovoljno prirodnog svjetla u svom okruženju kako biste održali pozitivno raspoloženje.

Kreirajte “Blagdanski vremeplov”

Održavanje tradicija i prisjećanje na sretna blagdanska vremena može pridonijeti očuvanju pozitivnog duha. Pregledavanje starih fotografija, gledanje božićnih filmova ili priprema omiljenih blagdanskih jela može vas povezati s lijepim uspomenama.

Razvijajte hobi ili novi interes

Unesite svježinu u svoj život razvijanjem novog hobija ili interesa. Bilo da je to učenje novog jezika, sviranje instrumenta ili kuhanje, fokusiranje na nešto što vas ispunjava može vam pomoći da se nosite s monotonijom i stresom.

Prestanite se uspoređivati

S društvenim mrežama često dolazi pritisak uspoređivanja vlastitog života s tuđim. Sjetite se da svatko prolazi kroz svoje izazove, a svi prikazuju samo ono najbolje. Fokusirajte se na vlastiti put i postignuća te prestanite s nepotrebnim usporedbama.

Slijedeći ove savjete, možete stvoriti zdraviju i pozitivniju osnovu za ulazak u novu godinu, smanjujući rizik od siječanjske depresije. Ne zaboravite da je važno slušati svoje osjećaje i potrebe te prilagoditi svoj pristup prema vlastitom blagostanju.

 

Foto: Pexels