Nedavno smo pisali o tome koliko voće i povrće ostaje svježe u hladnjaku, pružajući smjernice za optimalno čuvanje ovih namirnica. No, ponekad se jednostavno dogodi da ne uspijemo potrošiti namirnice “na vrijeme” te one strune. 

Kako bismo to izbjegli, odlučili smo istražiti nekoliko trikova i strategija koje će vam pomoći produžiti rok trajanja voća i povrća, omogućavajući vam da uživate u njihovim okusima i hranjivim vrijednostima duže. 

Bobičasto voće

Prije nego što pohranite jagode, maline i ostalo bobičasto voće u hladnjak, preporučuje se da ih operete mješavinom octa i vode (u omjeru 1:3). Ovaj postupak dezinficira voće, sprječavajući razvoj plijesni i produljujući rok trajanja za nekoliko tjedana. Nakon toga, dobro isperite voće vodom i pažljivo ga osušite.

Zelena salata 

Ako ste pripremili previše zelene salate, sačuvajte preostale listove u zdjeli s papirnatim ručnikom na vrhu, a zatim ih prekrijte plastičnom folijom. Papirnati ručnik će apsorbirati višak vlage, čime se sprječava vlaženje i smeđenje lišća. Također, možete posuti lišće malo soli, što dodatno pomaže u apsorpciji viška vlage.

Avokado 

Avokado sadrži enzime koji uzrokuju smeđu promjenu boje kada je izložen zraku, čineći ga neukusnim nakon nekog vremena. Kako biste to izbjegli, prije spremanja prepolovljenog avokada u hladnjak, poprskajte ga sokom od limuna ili limete. Limunska kiselina će spriječiti tamnjenje barem jedan dan. Također, možete pohraniti kriške avokada zajedno s većim komadima luka. Plinovi koje luk proizvodi, a koji obično iritiraju oči kad se sjecka, također će spriječiti oksidaciju avokada. Bitno je da luk dodiruje samo koru avokada kako biste izbjegli promjenu okusa.

Mrkva

Da biste spriječili da se mrkve osuše, prvo ih nasjeckajte ako ste kupili cijele mrkve (lišće može izvlačiti hranjive tvari iz korijena). Mrkve najbolje podnose vlagu, pa ih stavite u posudu s vodom, prekrijte plastičnom folijom i čuvajte u hladnjaku. 

Limuni

Ako vam je potrebno samo malo soka od limuna za recept ili piće, umjesto da ga prerežete na pola, probušite ga vilicom ili bockajte. Na taj način možete iscijediti potrebnu količinu soka bez da osušite cijeli limun. Ne zaboravite i na ove 10 namirnica koje se ne bi trebale čuvati u zamrzivaču.

Krumpir

Čuvajte gs s jabukama. Jabuke proizvode etilen, plin koji može produžiti svježinu krumpira više od osam tjedana. Zbog toga se klice na krumpiru razvijaju sporije.

Jabuke 

Namočite kriške u slanoj vodi Ako narežete jabuke i želite spriječiti da postanu smeđe, namočite ih u hladnu slanu vodu (ali ne više od ½ žličice soli po litri vode kako ne bi postale preslane) nakon čega ih posušite i pohranite u hermetički zatvorenoj plastičnoj vrećici u hladnjaku. Ovo su smjernice koje vam pomažu očuvati svježinu mesa u hladnjaku.

 

Foto: Pexels