Svježe voće i povrće čine neizostavan dio uravnotežene ishrane, pružajući nam esencijalne hranljive tvari i vitamine. Međutim, kako bismo maksimalno iskoristili njihovu nutritivnu vrijednost i produžili njihovu svježinu, često se oslanjamo na frižider kao na saveznika. No, koliko voće i povrće zaista ostaje svježe u frižideru? 

Voće i povrće nam donosi pregršt hranjivih tvari koje su ključne za naše zdravlje. No, kao i u svakoj priči, postoji određeni rok kada se svježina i kvaliteta ovih čuvatelja zdravlja počinju gubiti.

I to je trenutak koji bi svi trebali poznavati. Zašto? Zato što očuvanje svježine voća i povrća nije samo pitanje ukusa i kulinarskog zadovoljstva, već i pitanje ekonomije, očuvanja okoliša i bolje organizacije obroka. 

Poznavanje vijeka trajanja voća i povrća može smanjiti bacanje hrane, smanjiti troškove, a istovremeno vam omogućiti da bolje planirate svoje obroke.

Jabuke

Jabuke mogu ostati svježe u hladnjaku između 4 i 8 tjedana. Važno je napomenuti da nije problem ako jabuka ima nekoliko smeđih mrlja, jer ih možete jednostavno odrezati. Međutim, ako je jabuka zgužvana ili kašasta, vrijeme je za bacanje.

Avokado

Avokado može ostati svjež između 4 i 7 dana na sobnoj temperaturi. Da biste provjerili zrelost avokada, ogulite peteljku i ako je kora ispod zelene boje, avokado je spreman za konzumaciju. Također, svježinu možete produžiti koristeći držač za avokado koji će spriječiti tamnjenje kada spremate preostalu polovicu avokada.

Banane:

Banane obično traju između 2 i 5 dana na sobnoj temperaturi. Najbolje su kada su žute i tek počnu razvijati smeđe mrlje.

Krastavci

Krastavci obično traju tjedan dana u hladnjaku. Važno je da krastavci imaju svijetlu i ravnomjernu zelenu boju. Ako primijetite udubljena područja, žutu boju ili naboranu kožu, vrijeme je za bacanje.

Borovnice

Borovnice obično traju 1-2 tjedna u hladnjaku. Da biste produžili njihovu svježinu, isperite ih vodom i octom (samo prskanje). Ako primijetite da postaju vlažne ili pljesnive, vrijeme je za bacanje.

Brokula

 Brokula može ostati svježa između 7 i 14 dana u hladnjaku. Idealno je konzumirati je dok su stabljike čvrste, a ne mlitave.

Mrkve

 Mrkve obično traju između 3 i 4 tjedna u hladnjaku. Ako postanu mlitave ili imaju bijelu, zrnatu površinu, vrijeme je za odbacivanje. Ako ste kupili mrkvu sa zelenilom, preporučuje se odvajanje zelenila prije skladištenja.

Češnjak

Češnjak može ostati svjež između 3 i 6 mjeseci na sobnoj temperaturi. Svjež češnjak bit će čvrst i prljavo bijele boje. Ako primijetite da je potamnio ili izgleda naborano, nemojte ga konzumirati.

 

Foto: Pexels