Blagdansko vrijeme može biti stresno za kućne ljubimce, posebno zbog pucanja petardi i vatrometa koji mogu uzrokovati strah i anksioznost kod pasa i mačaka. Razgovarali smo s nekoliko suradnika, svi koji odreda u svojim obiteljima imaju i četveronožne članove, a neki poput dizajnerice Igrajne Vargek, su skupili i iskustva svojih pratitelja na društvenim mrežama, a koji su ih velikodušno podijelili dalje. Donosimo nekoliko savjeta kako pomoći vašim kućnim ljubimcima kako bi lakše podnijeli ovo razdoblje.

Zimski blagdani, petarde i kućni ljubimci

Stvorite sigurno okruženje: Napravite siguran prostor u kući gdje vaš ljubimac može biti zaštićen od buke. To može biti soba s malo ili bez prozora, gdje možete smanjiti zvuk petardi.

Ostanite s njima. Ako je moguće, ostanite kod kuće s vašim ljubimcem tijekom vremena kada se očekuju petarde. Vaša prisutnost može pružiti dodatnu udobnost i podršku.

Kućni ljubimci

Zatvorite prozore i vrata. Zatvorite prozore i spustite rolete kako biste smanjili buku izvana. Također, pazite da su vrata dobro zatvorena kako bi se spriječilo bijeg ljubimca u panici.

Stvorite pozitivnu atmosferu. Pokušajte stvoriti atmosferu svjetlošću i umirujućom glazbom kako biste preusmjerili pažnju ljubimca s buke. Nekim psima pomaže nešto jača dinamičnija glazba, ako jedna ne bude efikasna, probajte s nekom drugačijom zvučnom podlogom.

Nekim psima pomažu trake i tekstil za omatanje i sl. Možete ih naći u bolje opremljenim pet shopovima i na internetu.

Koristite proizvode za smirenje. Postoje proizvodi poput feromonskih difuzora ili prirodnih dodataka koji mogu pomoći u smirivanju životinja. Razgovarajte s veterinarom o mogućnostima koje bi bile prikladne za vašeg ljubimca.

Vježbajte ih prije nego što počnu pucnjevi. Dajte im priliku za dobru fizičku aktivnost prije očekivanih pucnjeva. Umorniji psi i mačke mogu biti manje anksiozni. Jedna Igrajnina pratiteljica je podijelila savjet da njezinom psu odgovara nešto žešća fizička aktivnost u kombinaciji sa CBD uljem. Pas je ove dane obilježene petardama provodio umoran i smiren(iji). Naravno, nemojte sredstva za smirenje davati svojim ljubimcima “na svoju ruku”, savjetujete se s veterinarom prije svega.

Kućni ljubimci

Razmislite o potrazi za profesionalnom pomoći. Ako je anksioznost vašeg ljubimca vrlo izražena i uzrokuje mu veliki stres, veterinar ili stručnjak za ponašanje životinja mogu vam pomoći pronaći najbolje rješenje.

Identifikacija je bitna. Provjerite je li vaš ljubimac označen mikročipom i nosi ogrlicu s identifikacijskom naljepnicom kako bi se osiguralo da, u slučaju bijega, bude lakše pronaći.

Ako ste u prilici, bijeg u prirodu, van civilizacije najsigurnije je rješenje ovog problema. A sigurno će boravak u planinskoj kućici i vama dobro doći. Jedno je sigurno, bit ćete u najboljem društvu.

Budite strpljivi i suosjećajni prema svojim ljubimcima tijekom ovog razdoblja. Slijedeći ove smjernice, možete pomoći smanjiti stres i učiniti blagdane manje traumatičnima za njih.

Fotografije: Unsplash

I kućni ljubimci trebaju detox – riješite se svrbeži šapica, alergija i grčeva