Jede vam se kebab, no htjeli biste probati napraviti domaću verziju? Imamo odlična dva recepta – mesni i vege, koji će vam zadovoljiti želju za ovim popularnim jelom

Kebab je vrsta mesnog jela koje potječe iz kuhinja Bliskog istoka, a danas poznajemo mnoge različite varijante popularne diljem svijeta, uključujući šiš kebab s ražnjićima i doner kebab s kruhom.

Kebab se sastoji od sjeckanog ili mljevenog mesa, ponekad s povrćem i raznim drugim prilozima prema određenom receptu, a može se raditi i s falafelom ili seitanom ili tofuom. Iako se obično meso peče na ražnju na vatri, neka jela peku se u pećnici ili u tavi ili se pripremaju kao gulaš.

Tradicionalno meso za kebab je najčešće janjetina, ali regionalni recepti mogu uključivati ​​govedinu, piletinu, ribu ili čak svinjetinu.

Ako vam se jede zdravija verzija, no i dalje želite taj dobro poznati okus kebaba, pripremite kod kuće kebab s piletinom ili veganskom zamjenom. Priprema je zapravo vrlo jednostavna ako zanemarite to da se trakice mesa inače režu na dugačkom valjku koji uvijek gledamo kad skoknemo po jedan doner kebab. Imamo lagane i ukusne recepte!

Mesni kebab

Sastojci: 

200 g pilećih prsa
1 žlica maslinovog ulja
½ žličice kumina
1 režanj češnjaka, naribani
1 limun, samo sok
¼ kockice pilećeg temeljca, otopljene u maloj čaši vruće vode
sol i svježe mljeveni crni papar
šaka miješanih listova salate
1 rajčica, narezana na ploške
1 mrkva, naribana
grančica svježe mente, grubo natrgana (po želji)
2 velika somuna ili tortilje
4 žlice humusa
ljuti čili umak (po želji)

Priprema:

  1. Stavite pileća prsa na dasku za rezanje i pokrijte ih prozirnom folijom. Valjkom ili batićem za meso istucite ih da spljoštite najdeblje dijelove kako bi prsa posvuda bila relativno ujednačene debljine.
  2. Pomiješajte ulje, kumin, češnjak, pola limunovog soka i malo crnog papra u zdjeli i promiješajte piletinu da se potpuno obloži. Poklopite i ostavite piletinu u hladnjaku da se marinira 10 minuta, ako imate vremena.
  3. Za to vrijeme napravite salatu, pomiješajte lišće, rajčicu, mrkvu i metvicu. Staviti na stranu.
  4. Zagrijte tavu dok se jako ne zagrije. Podignite piletinu i ostavite da višak marinade iscuri. Pecite u zagrijanoj tavi na jakoj vatri 2 minute sa svake strane.
  5. Dodajte temeljac – brzo će nabubriti. Smanjite vatru na srednju i djelomično poklopite. Kuhajte piletinu još 5 minuta ili dok ne bude kuhana (morat ćete je izvaditi iz tave i zarezati je kako biste bili sigurni da je kuhana). Pečenu piletinu stavite na topli tanjur.
  6. Za posluživanje zagrijte somune ili tortilje u tavi na srednje jakoj vatri minutu s obje strane, dok se ne zagriju i malo prepeku. Stavite somune na dva tanjura i svaki premažite humusom. Piletinu narežite na tanke trakice i podijelite na dva somuna. Prelijte salatom, ljutim umakom od čilija (ili drugim umakom po želji) i malo limunova soka. Zarolajte i poslužite.

Veganski kebab

Sastojci:

¼ male glavice luka
250 g dimljenog sejtana ili tofua
¼ žličice crnog papra
½ žličice kumina
½ žličice mljevenog korijandera
½ žličice origana
½ žličice češnjaka u prahu
½ žličice paprike
2 žlice veganskog maslaca ili ulja za kuhanje
2 somuna ili tortilje
2 šalice zelene salate, nasjeckane
2 manje ili jedna veća rajčica, narezana na ploške
¼ krastavca, narezanog na ploške
1 manji crveni luk, narezan na ploške
tahini
veganski umak od jogurta (po želji)
ljuti umak

Priprema:

  1. Pasirajte luk u sjeckalici. Dodajte tofu ili sejtan, crni papar, kumin, korijander, origano, češnjak u prahu i papriku te miješajte dok se ne sjedini. Stavite tofu ili sejtan na komad folije, čvrsto zamotajte i pričekajte 20-ak minuta. Nakon toga pažljivo narežite na tanke trakice.
  2. Na srednje visokoj temperaturi zagrijte malo ulja ili veganskog maslaca u tavi i u pecite kriške somuna u jednom sloju, s obje strane, dok se ne prepeku.
  3. Zagrijani somun premažite umakom po izboru, a zatim na njega stavite zelenu salatu, rajčicu, krastavce i crveni luk. Dodajte pripremljene tofu ili sejtan i prelijte umacima po izboru, a ako koristite tortilje, zarolajte i omotajte je folijom da se lakše drži ili poslužite ravno na tanjuru.

Ako ćete koristiti vegansko meso već spremno za kebab (najčešće je reklamirano kao kebab vegansko meso), zaobiđite korake začinjavanja i rezanja na trakice jer su već spremni! To će vam i olakšati pripremu kad ste u žurbi.