S dolaskom hladnijih dana, viroze i prehlade postaju neizbježni dio svakodnevice, pa je pravi trenutak da posegnemo za prirodnim načinima jačanja imuniteta

Jedan od najboljih izbora je topla domaća juha – jednostavna, hranjiva i puna sastojaka koji mogu ojačati naš obrambeni sustav. Juhe su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji našem tijelu daju dodatnu podršku u borbi protiv bolesti, a ujedno nas griju i vraćaju energiju. U nastavku donosimo nekoliko recepata za juhe koje možete isprobati namirnicama koje zasigurno imate kod kuće, a uz koje će zimski period biti puno zdraviji.

Pileća juha s češnjakom i đumbirom

Sastojci:

  • 1 cijelo pile ili 4 komada pilećih krilaca
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 1 glavica luka, prerezana napola
  • 4 češnja češnjaka, izgnječena
  • komadić đumbira veličine palca, oguljen i narezan
  • 1 lovorov list
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin za ukras

Priprema:

  1. Piletinu stavite u veliki lonac, dodajte mrkvu, celer, luk, češnjak, đumbir i lovorov list.
  2. Ulijte dovoljno vode tako da prekrije sastojke, dodajte sol i papar.
  3. Kuhajte na umjerenoj temperaturi sat i pol do dva, dok piletina ne bude mekana i dok povrće ne omekša.
  4. Procijedite juhu, meso usitnite i vratite u juhu.
  5. Po želji, dodajte još začina i poslužite.
Foto: Profimedia.hr

Juha od batata i kurkume

Sastojci:

  • 2 srednja batata, oguljena i narezana na kockice
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, izgnječena
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice kima
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • sol i papar po ukusu
  • malo maslinovog ulja

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  2. Dodajte batat, kurkumu, kim i đumbir pa sve dobro promiješajte.
  3. Ulijte temeljac, posolite i popaprite, a zatim kuhajte oko 20 minuta ili dok batat ne omekša.
  4. Juha se može usitniti štapnim mikserom za kremastu teksturu.
  5. Poslužite toplo, uz posip od malo svježeg peršina.
Foto: Profimedia.hr

Zimska juha od povrća s lećom

Sastojci:

  • 1 šalica crvene leće, isprana
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 1 korijen peršina, nasjeckan
  • 2 krumpira, narezana na kockice
  • 1 rajčica, narezana na kockice
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, izgnječena
  • 1 žličica kurkume
  • 1 lovorov list
  • 1,5 litra povrtnog temeljca
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte malo ulja pa dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju.
  2. Dodajte sve povrće, kurkumu i lovorov list te sve promiješajte.
  3. Ulijte povrtni temeljac, dodajte leću, posolite i popaprite, pa kuhajte 25-30 minuta dok povrće i leća ne omekšaju.
  4. Uklonite lovorov list prije posluživanja i, po želji, posipajte svježi peršin ili celerov list.
Foto: Profimedia.hr

Krem juha od mrkve i đumbira

Sastojci:

  • 5 mrkvi, narezanih na kolutiće
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 1 komadić svježeg đumbira (oko 2 cm), nariban
  • 2 češnja češnjaka, izgnječena
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje
  • svježi peršin za ukras

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodajte mrkvu i đumbir te ih kratko propirjajte.
  3. Ulijte povrtni temeljac i pričekajte da proključa, zatim smanjite temperaturu i kuhajte 20-25 minuta dok mrkva ne omekša.
  4. Štapnim mikserom usitnite juhu do kremaste teksture, a zatim dodajte kokosovo mlijeko.
  5. Posolite i popaprite po ukusu te poslužite s malo nasjeckanog peršina.
Foto: Profimedia.hr

Zelena juha od brokule i špinata

Sastojci:

  • 1 glavica brokule, narezana na cvjetove
  • 2 šake svježeg špinata
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, izgnječena
  • 1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje
  • limunov sok (po želji)

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje pa pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodajte krumpir i brokulu, ulijte temeljac i kuhajte 15 minuta dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte špinat i kuhajte još nekoliko minuta dok špinat ne uvene.
  4. Štapnim mikserom usitnite juhu, posolite i popaprite po ukusu.
  5. Po želji dodajte nekoliko kapi limunovog soka za svježinu.
Foto: Profimedia.hr

Juha od bijeloga graha s rajčicom i timijanom

Sastojci:

  • 1 šalica bijeloga graha (može konzervirani, ispran i ocijeđen)
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 1 stabljika celera, nasjeckana
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, izgnječena
  • 1 konzerva nasjeckane rajčice
  • 1 žličica suhog timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk, mrkvu, celer i češnjak dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckanu rajčicu, grah, timijan i lovorov list.
  3. Ulijte temeljac, posolite i popaprite te kuhajte oko 20 minuta.
  4. Uklonite lovorov list i usitnite juhu djelomično kako biste dobili gustoću.
  5. Poslužite toplo, s malo maslinovog ulja ili svježih začina po želji.
Foto: Profimedia.hr

Juha od cikle i jabuke

Sastojci:

  • 2 srednje cikle, oguljene i narezane na kockice
  • 1 jabuka, oguljena i narezana
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, izgnječena
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje
  • kiselo vrhnje ili grčki jogurt (za posluživanje)

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodajte ciklu i jabuku te zalijte povrtnim temeljcem.
  3. Kuhajte oko 25-30 minuta dok cikla ne omekša.
  4. Štapnim mikserom usitnite juhu, posolite i popaprite po ukusu.
  5. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja ili grčkog jogurta.
Foto: Profimedia.hr