Još krajem prošle godine je najavljeno kako se Joaquin Phoenix i Rooney Mara pripremaju za zajednički dugometražni novi film  Pawela Pawlikowskog pod radnim nazivom “Otok”. Sada je potvrđeno kako snimanje započinje u ožujku ili travnju ove godine.

Film se djelomično temelji na istinitoj priči, a u središtu je američki par koji okreće leđa civilizaciji kako bi izgradio osamljeni raj na pustom otoku, gdje odlučuju živjeti obrađujući zemlje. Ali pokazuje se da će raj teško uspjeti, osobito nakon što europska grofica sazna za njihove planove i stigne sa svoje dvoje ljubavnika koji planiraju preuzeti otok i izgraditi luksuzni hotel. Prema službenom opisu, to pokreće neki stari dobri psihološki rat, pri čemu se “zavođenje i ljubomora” pretvaraju u “seksualnu nevjeru, izdaju i na kraju ubojstvo”. Pawlikowski je jedan od najcjenjenijih autora koji trenutno aktivno stvaraju, a svojedobno je gostovao i u Hrvatskoj, na domaćem Lopud film festivalu. Zaradio je nominaciju za Oscara za režiju filma “Cold War“ i osvojio Oscara za najbolji igrani film na stranom jeziku za “Idu”. Njegove ostale zasluge uključuju “My Summer of Love” i “Last Resort”.

Phoenix i Mara su par i ranije su se pojavljivali zajedno u “Mariji Magdaleni” te filmu „Ona“. Phoenix je također osvojio Oscara za “Jokera” i trebao bi reprizirati tu ulogu u najavljeom novom nastavku. Njegove ostale zapažene uloge uključuju “The Master” i “Gladiator”, kao i nadolazeći film Ridleya Scotta “Napoleon”, u kojem će glumiti francuskog vojskovođu. Marina zasluga uključuje njezine uloge nominirane za Oscara u filmovima “Carol” i “The Girl With the Dragon Tattoo”. Trenutačno glumi u filmu “Women Talking”, koji je dobio pohvale kritičara. “Otok” je samo radni naslov, a film su producirali Tanya Seghatchian i John Woodward za Apocalypso Pictures i Brightstar.

Pawel je majstor snažne drame i bez premca je u stvaranju atraktivnih, ali emocionalno složenih likova čiji doseg često nadilazi njihov domet – osobito u stvarima srca”, rekao je Seghatchian. “U ‘Otoku’, borbe za moć, ljubav i smrt pojačani su Pawelovim kinematografskim stilom, koji će integrirati divlju ljepotu prirode na ovom napuštenom otoku u priču. S briljantnom glumačkom postavom ova misterija ubojstva, smještena u epski krajolik, doimat će se bezvremenskom – ali njezine su teme suvremene, univerzalne i lako povezane.”