Pazinski cukerančić je jedina istarska slastica uvrštena na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Povodom toga, prošlog je ljeta predstavljeno novo promotivno pakiranje ovog istarskog “slatkiša” koji potpisuje Tina Erman Popović koja stoji iza Lastik studija. Ovo je također samo jedna u nizu aktivnosti kojom LAG-a „Središnja Istra“, kao nositelj projekta zaštite „Pazinskog cukerančića“, nastoji očuvati vrijednu tradiciju izrade cukerančića te ga dodatno valorizirati u gastronomskom, ali i turističkom smislu.

“Projekt oblikovanja ambalaže za Pazinski cukerančić, slastice čije je umijeće izrade zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, ima cilj da korisniku na intrigantan način, kroz sve elemente i detalje dizajna, djelić po djelić razotkrije autentičnu priču o očuvanju tradicijske gastronomije u Istri”, govori Tina o osmišljavanju novog pakiranja.

Pazinski cukerančić, tradicionalna istarska slastica, prepoznatljiv je po svom izgledu zlatno-žute boje, osebujnoj teksturi i okusu. Nekada je bio glavni svatovski kolač i povod za okupljanje i druženje žena u domaćinstvima diljem središte Istre, a danas je nezaobilazna slastica na važnim obiteljskim proslavama.

U Istri se izrada i receptura cukerančića razlikuje od mjesta do mjesta, no umijeće izrade Pazinskog cukerančića je, zbog svojih specifičnosti, 2018. godine uvršteno na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Pazinski cukerančić odlikuje karakterističan razgranati izgled, u njegovoj se recepturi umjesto praška za pecivo koristi amonijak. Prije posipanja bijelim šećerom, Pazinski se cukerančić umače u vino te tako dobiva na sočnosti.

Pakiranje dolazi u tri varijante – maloj za jedan cukerančić, srednjoj za njih pet, te velikoj za 15 cukerančića te je osmišljeno u suradnji s dizajnericom Tinom Erman Popović. Posebna se pažnja posvetila  kvaliteti kutija i njihovoj prilagodbi transportu, kako bi se očuvala jedinstvena forma cukerančića, ali i svi njegovi dragocjeni okusi i mirisi. Unutar pakiranja nalaze se i informativni letci s recepturom na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Foto: Tina Erman Popović/behance