Svi imamo neku svoju jutarnju rutinu, no koliko se svom mentalnom zdravlju posvećujete prije spavanja?

Buđenje i odlazak na spavanje u isto vrijeme jedno je od osnovnih pravila higijene spavanja. Uz to, svi imamo nekoliko koraka kada se probudimo ujutro. Ne mislimo ovdje na skincare korake već one poput kave, dobrog doručka, istezanja, trčanja ili tjelovježbe. Ipak, u večernjim satima nismo toliko posvećeni sebi i koracima zahvaljujući kojima ćemo imati kvalitetniji san. Ako ste među onima koji se na kraju dana samo sruše u krevet, možda je vrijeme da analizirate svoju večernju rutinu.

Jednako kao što ujutro razbuđujemo mozak, navečer ga je potrebno umiriti. Isto tako, potrebno je umiriti i sve ostale procese u tijelu. Za početak to je probava tako da se ne preporuča večerati nakon 19 sati. To će vam već dati neke večernje okvire ponašanja. Nakon večere probajte s konzumacijom prirodnog čaja za opuštanje ili toplom kupnjom s magnezijem.

Dobro razmislite o tome koliko vremena provodite na svom laptopu ili mobitelu prije spavanja. Bilo bi idealno da dva sata prije sna zaboravite da postoje. Skrolanje ili surfanje prije spavanja potpuno zbunjuje mozak, usporava i zaustavlja proizvodnju melatonina, hormona koji poručuje mozgu da je vrijeme za san. Uvedite novi hobi – čitanje ili pisanje dnevnika. Možete i jednostavno leći u krevet i odmarati. Poslužite se i s esencijalnim uljima, vježbajte disanje i dajte šansu tijelu da se pripremi za spavanje. Možda vam se ove navike ne čine toliko relevantne kao one jutarnje jer njih već činite automatski. No, kada malo bolje razmislite, ono što učinite za sebe na kraju stresnog dana moglo bi imati puno veći utjecaj na vaše zdravlje no što mislite.

Foto: Unsplash