Za sve stanovnike metropole mogli bismo reći da imaju sreće jer je sredinom veljače u Zagrebu otvoren fantastičan restoran Falafel, etc. Jasno je što je na jelovniku ovog malenog hip mjesta, a jednom kada ga posjetite bit će vam jasno zašto je ovaj tekst započeo s hvalospjevom.

Iz vlastitog iskustva ne bismo vam mogli reći što nam je draže naručiti na Opatovini 16, gdje se nalazi Falafel, etc.; korijander, cikla ili batat falafel, zatim krumpiriće od batata sa sezamom, falafel sendvič ili pak vrlo ukusan domaći hummus. Sve je to dio jelovnika koji nosi predznak vegetarijanski i veganski. No, ova bi se ukusno pripremljena hrana mogla svidjeti baš svima.

Falafel, etc je nepretenciozno mjesto gdje vlada pozitivna atmosfera i gdje su svi dobrodošli. Funkcioniramo po principu samoposluživanja – naručuje se i plaća na šanku te kada je hrana gotova mi vam ju poslužimo za stol. Bilo je puno upita i za rezervacije stolova, ali naglašavamo toga kod nas nema, objašnjava mi simpatična Antonija Kraljičković, diplomirana novinarka s očitim iznimnim gastro talentom.

View this post on Instagram

Što ste sve do sad probali kod nas? #falafelzagreb

A post shared by Falafel, etc. (@falafel_etc_zg) on

Kao diplomirana novinarka, posljednjih sam pet godina radila u jednoj distribucijskoj firmi luksuzne kozmetike. Tamo sam vodila društvene mreže, obavljala dio marketinga te komunikaciju s klijentima i novinarima, no nisam se nikada pronašla u tom zvanju. S obzirom na to da privatno uživam kuhati, a isto tako i konzumirati hranu, želja za otvaranjem malog restorana u meni je žudjela već godinama. Ideja o Falafel, etc. nastala je prije nešto više od godinu i pol dana kada sam u razgovoru s prijateljima došla do zaključka kako je žalosno da se u Zagrebu ne može pojesti dobar falafel. Svakoga danas sam sve više razmišljala o tome, bacila se u traženje idealnog prostora i evo na kraju uspjela u svom naumu.

I baš zbog specifičnog nemesnog jelovnika ovo je mjesto još dragocjenije s obzirom na to da je vegetarijanska (a kamoli veganska) ponuda u Zagrebu vrlo siromašna. Kada je Antonija razmišljala o imenu željela je da ljudi točno znaju po što dolaze. No kako će se s vremenom ponuda i širiti, nastao je Falafel, etc. iza kojeg, uz Antoniju, stoji mlada i vrlo talentirana ekipa. S kuharom i prijateljem, Igorom Peršićem, Antonija je osmislila jelovnik, a on joj je ujedno i desna ruka u kuhinji. Mladi kreativac iz Šibenika, Jakov Tabula, potpisuje logo, a inspiraciju je našao u Antonijinoj mački Oki tako da oblik loga zapravo predstavlja macu kuharicu napravljenu od slova Falafel, etc. Nakon što je Jakov dizajnirao logo i paletu boja talentirane sestre, studentice Likovne akademije u Zagrebu, Agata i Apolonija Lučić oslikale su zidove. Tu je još i cijeli tim prijatelja koji su pomogli oko uređivanja stolaca i stolova predvođenim dragim Bojanom i Tvrtkom kojima se ovim putem zahvaljujem. Također, ne bi to bilo to bez vrhunskog majstora za sve Josipa Petrovića Popovića. Hvala Kuni na postavljanju polica i lustera, mojim curama Pauli, Maji, Nataši I Nini na savjetima, pomoći pri čišćenju te njihovoj raspoloživosti kad god mi je trebalo. Hvala svima koje sam zaboravila spomenuti, a sudjelovali su u stvaranju mog malog ‘mista’, a najviše hvala mami!, simpatično nam potvrđuje Antonija kako je u životu, više od svega, najvažnija podrška obitelji i prijatelja.

Ponuda restorana sastoji se od tri vrste falafela (originalni, cikla i batat) koji možete izabrati u sendviču ili salati, hummus porcija i batatića. S vremenom će se širiti ponuda falafel okusa, ali u planu je dodavanje i nekih drugih jela. Sve što ćete ovdje kušati, mlada Falafel, etc. ekipa radi vlastitim rukama; od smjesa za falafel, kruha, različitih umaka, a upravo ih to čini jedinstvenim mjestom u gradu.

Možda je za nekoga to samo sendvič ili salata, ali iza nas su sati i sati pripreme prije nego li gotov proizvod dođe do krajnjeg korisnika. Također, sve što poslužujemo je vegansko, a u Zagrebu je jako malo takvih mjesta. Osim kvaliteti namirnica puno pažnje posvećujemo i ambalaži. Sve što koristimo je ekološki prihvatljivo i možemo zahvaliti dečkima iz tvrtke Ecolo food packaging.

Pitam Anotniju je li Zagreb bio spreman za ovakav restoran i koliko joj je bilo teško uhodati posao, na što mi je odgovorila:

Po odazivu ljudi mogu reći da je Zagreb itekako spreman za ovakav tip menija. Kad čvrsto vjeruješ i stojiš iza onoga što radiš ljudi to prepoznaju. Kroz prvih mjesec danas kroz lokal su prošle stotine i stotine ljudi, a nema ljepšeg nego kad vidiš da se gosti vraćaju. Teško mi je govoriti o uhodavanju u posao s obzirom na situaciju u kojoj smo se našli samo mjesec dana nakon otvaranja, ali iz svog iskustva nisam naišla na velike prepreke čak ni što se tiče papirologije. Najgori dio svega je bio natezanje s majstorima.

I kako je situacija s koronavirusom vrlo brzo postala globalni problem što je za rezultat zaustavilo ekonomiju u svim fazama te u svim zemljama, i svježi poduzetnici morali su naći način da se, koliko je to moguće, izvuku iz krize.

Mislim da nas je situacija s koronavirusom sve dočekala nespremne. Jedan dan imaš lokal pun ljudi dok drugi dan više nema žive duše na cesti, a kamoli u restoranu. Nakon mjesec dana od otvaranja stavila sam ključ u bravu te uzela dva tjedna da razmislim o svemu. Svakoga danas sam dobivala poruke podrške i to me potaknulo da uvedem jedino moguće rješenje, a to je dostava. Nakon kratke pauze uvela sam dostavu za cijelo područje grada Zagreb uz minimalnu narudžbu od 50 kuna. Svakoga dana sve više I više ljudi zove I naručuje. Naravno da ima dana kada imamo više narudžbi, a prođe dan I sa svega dvije do tri dnevno ali ne dopuštamo da nam to uništi naš pozitivni duh. Bitno je na kraju priče da iz ove krize izađemo bez dugova, govori mi za kraj Antonija te vas sve poziva da posjetite Falafel, etc. čim to mjere izolacije budu dopuštale. Do tada, možete naručiti dostavu na adresu, a sve novosti o tome pratite putem Facebook stranice Falafel,etc.

 

 

Foto: privatna arhiva Falafel,etc.