U četvrtak, 20. lipnja u Kontejner-u se otvara izložba “Tri pada” koja istražuje tri ključna događaja koja su zauvijek obilježila fizički i mentalni prostor Zagreba: razoran potres u ožujku 2020., pada sovjetske bespilotne letjelice tipa Tupoljev TU-141 u ožujku 2022., te pad medijskog diva Vjesnik, likvidiranog iste godine, čiji nekadašnji tiskovni kompleks danas služi kao izložbeno-izvedbeni prostor KONTEJNER-a.

Autori izložbe, Nikola Bojić, Miodrag Gladović, Damir Gamulin i Damir Prizmić, pod kustoskom koncepcijom i produkcijom KONTEJNER-a, projektom UradiSam_ARTLAB, ovom izložbom stvaraju prostor u kojem se susreću povijesni događaji i umjetnička interpretacija.

“Tri pada” proučava tenziju između tihih trajanja i trenutaka dramatičnog ekscesa. Kroz zvučnu topologiju, izložba rekreira prostorne i vremenske koordinate svakog od triju događaja, istovremeno ih reartikulirajući i deformirajući kroz medij zvuka. Svaki od ovih događaja, unatoč različitom trajanju i mjerilu, ostavlja duboki trag na urbanom i društvenom tkivu grada, poput neprimjetnog potoka koji naglo postaje bujica.

Izložba koristi arhitekturu propalog medijskog diva kao svojevrsnu “crnu kutiju”, površinu na kojoj se zapisuju događaji kao sirovi podaci, jednako enigmatični ljudima i strojevima. Kroz zvučnu topografiju, vrijeme i prostor se savijaju, spajajući svakodnevnu politiku s geološkim procesima i planetarnim sukobima u emotivnom kolapsu.

Izložba “Tri pada” bit će otvorena u prostorima KONTEJNER-a do 13. srpnja, a posjetitelji je mogu razgledati radnim danima od 17:00 do 21:00, te subotom od 11:00 do 15:00.

 

Foto: PR