Gradska galerija Labin bit će domaćin nove izložbe Dubravke Lošić, istaknute hrvatske umjetnice, koja će se održati u kapeli sv. Stjepana. Izložba pod nazivom “Rozarij sv. Stjepana” prikazuje najnovije radove iz umjetničkog ciklusa “Rozariji”, koji Dubravka Lošić kontinuirano nadograđuje još od 80-ih godina prošloga stoljeća.

Izložba, koja će biti otvorena 13. lipnja, transformirat će kapelu sv. Stjepana u integralnu instalacijsku formu, evocirajući alegorijsku temu “ružičnjaka”. Kustos izložbe, Branko Franceschi, ističe: “Ako “Rozarij sv. Stjepana” nije do sada samom veličinom najambiciozniji projekt Dubravke Lošić, onda je svakako najambiciozniji u namjeri da ostvari ideju totalnog umjetničkog djela i u potpunosti se prilagodi i poistovjeti s prostorom.”

Prema njegovim riječima, rozarij će gusto prekrivati zidove, razrjeđivati se prema oltaru i prozorima, prelaziti na strop i osipati se po podu, stvarajući jedinstveno iskustvo za posjetitelje.

“U opusu Dubravke Lošić “Rozariji” publici su najpoznatiji i ujedno najdugovječniji ciklus. Stvara ih od 1987. godine do danas, kao kombinaciju ritualnog samopročišćavanja, meditacije i pokore. Formu svog rozarija zasnovala je na interpretaciji i multipliciranju motiva ruže kao u sebe uvijene forme, najčešće smotka tkanine.”

Paralela se može povući s prvim izloženim rozarijem u sakralnom prostoru dubrovačke crkve Rozario 1988. godine i nesvakidašnje “imerzivne” instalacije u kapeli sv. Stjepana koju će umjetnica stvarati in situ od 9. lipnja u Labinu.

Svečano otvorenje izložbe dogovoreno je za 13. lipnja u 20:00, a posjetitelji će imati priliku razgledati radove do 9. rujna 2024. godine.

Foto: Veronica Arevalo